Transport Online - Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66

Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66

Coalitiegenoten CU en CDA verontwaardigd over drugsplan D66
20-01-2020 13:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Regeringspartijen ChristenUnie en CDA reageren verontwaardigd op het manifest van coalitiepartner D66 waarin wordt gepleit voor een pragmatisch drugsbeleid. De huidige repressieve aanpak werkt niet volgens de opstellers van het manifest, dat door diverse experts, wetenschappers en politici is ondertekend.

Het streven om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen moet worden gestopt. "Het is een heilloze weg", aldus het manifest. Er moet een gereguleerde drugsmarkt komen en meer worden ingezet op voorlichting en hulpverlening. Voor een "realistischer" drugsbeleid moet verder meer internationaal worden samengewerkt.

ChristenUnie en CDA zien helemaal niks in het manifest. "Dat D66 - de partij die 'gezondheid’ en 'preventie’ belangrijk zegt te vinden - nu oppert om een schadelijke, criminele en gevaarlijke praktijk voortaan 'normaal’ te gaan vinden, is werkelijk onbegrijpelijk", laat Stieneke van de Graaf (CU) weten.

Verdienmodel onderuithalen

Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg heeft het "progressieve drugsbeleid" van de afgelopen twintig jaar ertoe geleid dat Nederland nu "xtc-exporteur nummer 1" is en drugscriminelen zich hier "onaantastbaar" wanen. Legalisering van harddrugs zal het gebruik volgens haar normaliseren en "dat is juist heel slecht voor de volksgezondheid". Het CDA zal zich "met kracht verzetten tegen het verder legaliseren en normaliseren van drugs".

De grootste regeringspartij VVD "wil beleid dat werkt en waarmee we het verdienmodel van drugscriminelen onderuithalen. Als een vorm van regulering kan bijdragen aan de bestrijding van drugscriminaliteit dan moet dat bekeken worden". Maar Nederland moet ook niet "naïef" zijn als het gaat om drugs, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. "Het gaat hier om grootschalige internationale handel in handen van nietsontziende criminelen."

Het kabinet is bezig met een experiment voor gereguleerde bevoorrading van coffeeshops. Het kostte het CDA en CU veel moeite om daar al in mee te gaan. Het manifest is samen met verslavingszorgverlener Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben opgesteld. Verder heeft onder meer oud-VVD-leider Frits Bolkestein getekend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,919
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen