'Drugstest op werkvloer is schending grondrecht'

'Drugstest op werkvloer is schending grondrecht'
17-01-2020 17:25 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Het plan om werkgevers meer mogelijkheden te geven om personeel op alcohol- en drugsgebruik te testen, moet zo snel mogelijk van tafel. Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan. Dat schrijft vakbond FNV in een oproep aan staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die de plannen deze week uit de doeken deed.

Alcohol- en drugstests door werkgevers zijn nu alleen toegestaan bij bepaalde beroepen, zoals piloten, machinisten en trambestuurders. Van Ark wil die mogelijkheden oprekken naar andere beroepsgroepen waar werknemers onder invloed een gevaar voor henzelf en collega's zouden vormen. Allereerst richt ze zich op ondernemingen die met gevaarlijke stoffen werken.

FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong vindt dat de bewindsvrouw haar plannen, waarvoor een en ander aan privacywetgeving moet veranderen, slecht heeft onderbouwd. "Er zijn geen cijfers en gegevens die duidelijk maken dat er sprake is van een reëel probleem", aldus De Jong.

Werkgevers zijn juist blij met de plannen. Ze pleiten er zelfs voor drugstests naast de chemie ook in andere sectoren mogelijk te maken. "Wij hopen dat dat snel geregeld kan worden en dat het administratief allemaal ook niet te ingewikkeld wordt voor bedrijven", reageren werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden