Clicky


Verdachte opgepakt die miljarden gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht

Verdachte opgepakt die miljarden gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht
17-01-2020 11:09 | Binnenland | auteur Redactie

ARNHEM - Het cybercrimeteam Oost Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost Nederland op woensdag 15 januari een 22-jarige inwoner aangehouden op verdenking van de online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden. Gebruikers konden deze tegen betaling inzien en downloaden. Het betreft een samenwerking tussen de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI, het Bundeskriminalamt en de Nederlandse politie.

De politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is een 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en heeft er een doorzoeking plaats gevonden in twee woningen in Arnhem. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website "We leak info" te verlenen. De verdachte is betrokken bij het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en heeft een faciliterende rol als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

In het kader van het internationale onderzoek van de NCA is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. De website "We leak info" is door de FBI uit de lucht gehaald. Het onderzoek is nog niet voltooid. Om die reden kan er geen meer specifieke onderzoeksinformatie worden gedeeld, meldt de politie vrijdag.

Cybercrime

Cybercriminelen opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden. Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol en Interpol.