Transport Online - Blok adviseert getroffen landen neergeschoten passagiersvliegtuig

Blok adviseert getroffen landen neergeschoten passagiersvliegtuig

Blok adviseert getroffen landen neergeschoten passagiersvliegtuig
16-01-2020 18:50 | Ongevallen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft in Londen vijf landen geadviseerd hoe zij moeten omgaan met de nasleep van het neerschieten van een passagiersvliegtuig door Iran. Canada, Oekraïne, Zweden, Afghanistan en Verenigd Koninkrijk verloren landgenoten bij de ramp bij Teheran.

Blok was voor de bijeenkomst uitgenodigd vanwege de Nederlandse ervaringen met het neerhalen van vlucht MH17. Nederlandse functionarissen ondersteunen de getroffen landen al en blijven dat doen "zolang dat nodig is", aldus Blok.

Het toestel van Ukraine International Airlines werd vorige week per ongeluk neergehaald door Iran. Alle 176 inzittenden van vlucht PS752 kwamen om het leven. De meeste mensen aan boord kwamen uit Iran, daarna komen de meeste slachtoffers uit Canada (57).

Compensatie

De vijf landen willen onder meer dat de Iraanse regering compensatie betaalt aan de nabestaanden en akkoord gaat met een onafhankelijk en transparant internationaal onderzoek naar de ramp. Verder moeten de verantwoordelijken voor het neerschiet van het toestel voor de rechter worden gebracht.

Bij de ramp met MH17 kwamen in 2014 boven Oost-Oekraïne 298 mensen om onder wie 196 Nederlanders. De raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten kwam volgens onderzoekers van een Russische militaire basis. Moskou ontkent betrokkenheid. Nederland roept Rusland al lang op aansprakelijkheid te erkennen.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,906
Diesel1,551

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions