Clicky

 
Transport Online - Advocaat Spong: Staat en OvJ mogelijk aansprakelijk stellen

Advocaat Spong: Staat en OvJ mogelijk aansprakelijk stellen

Advocaat Spong: Staat en OvJ mogelijk aansprakelijk stellen
16-01-2020 10:25 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, overweegt de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen Johan van Laarhoven. "De officier van justitie Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen."

Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk.

Van Laarhoven werd in 2014 gearresteerd en veroordeeld tot ruim honderd jaar cel voor witwassen van drugsgeld. Dat werd later teruggebracht tot 75 jaar, waarvan hij er zeker 20 zou moeten uitzitten. In Nederland wordt Van Laarhoven verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Hij is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company.

Spong stelt dat Van Laarhoven formeel nog een deel van zijn Thaise straf moet uitzitten, "maar dat gaat niet gebeuren". "Eén jaar Thaise gevangenisstraf telt voor twee, drie of vier jaar in Europa."

De Nationale ombudsman stelde vorig jaar maart vast dat Nederlandse instanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand rond de Tilburgse coffeeshophouder. Ombudsman Reinier van Zutphen verweet de Nederlandse politie, Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie en Veiligheid nalatig te zijn geweest.

"De Nationale ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld", reageerde Spong toen. De Thaise echtgenote van Van Laarhoven ging voor ruim 11 jaar de gevangenis in. Omdat ze geen Nederlandse is, wordt zij niet uitgeleverd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions