Clicky


Scheepsbouwer Damen krijgt miljardencontract Duitse marine

Scheepsbouwer Damen krijgt miljardencontract Duitse marine
14-01-2020 08:56 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

BERLIJN - De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards heeft een miljardenorder van de Duitse marine binnengesleept voor het bouwen van vier fregatten. Met de bouw van de marineschepen MKS 180 is een bedrag van 5,27 miljard euro gemoeid. Het is de grootste marine-aankoop van het Duitse leger.

Het marineschip MKS 180 zal gebouwd worden bij Blohm + Voss in Hamburg onder leiding van Damen Shipyards. Deze bedrijven wonnen de aanbestedingsprocedure, die voor het eerst ook internationaal was. Zij kregen de voorkeur boven de Duitse German Naval Yards samen met Thyssenkrupp, maakte staatssecretaris Peter Tauber van Defensie bekend. De aanbesteding moet nog worden getoetst door de rechter en worden goedgekeurd door de Bondsdag.

De schepen worden ongeveer 155 meter lang en zijn voor verschillende doeleinden inzetbaar, zoals crisissituaties, anti-piraterij missies of het opsporen van onderzeeboten. Ze moeten twee jaar in een gebied op missie kunnen blijven en hebben zo'n 110 bemanningsleden aan boord.