Transport Online - Acht restaurants scoren een eerste Michelinster

Acht restaurants scoren een eerste Michelinster

Acht restaurants scoren een eerste Michelinster
13-01-2020 13:34 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Acht restaurants in ons land hebben een eerste Michelinster bemachtigd. Dat bleek maandag bij de presentatie van de nieuwe Michelingids in Amsterdam. Dit jaar komen er geen restaurants met een tweede of derde ster bij, maakte de Franse bandenfabrikant bekend. Nederland telt dit jaar 111 sterrenrestaurants.

De zeventien zaken met twee Michelinsterren behouden deze. Ook de twee driesterrenrestaurants, De Librije in Zwolle (Overijssel) en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden de maximale onderscheiding. Tot vorig jaar was er nog een derde driesterrenrestaurant, maar De Leest in Vaassen sloot onlangs de deuren.

In totaal hebben 92 restaurants één ster. Zeven van de acht nieuwkomers komen uit het zuiden van het land (Limburg en Brabant). Zoals Marrees in Weert, een nieuw restaurant van de voormalige eigenaren van Bretteli, dat ook een Michelinster had en Versaen in Ravenstein. Verder heeft Beluga Loves You in Maastricht een ster gekregen. Dit is de opvolger van tweesterrenrestaurant Beluga dat vorig jaar werd overgenomen door topkok Servais Tielman. In Amsterdam heeft Graphite by Peter Gast nu een Michelinster.

In totaal verloren zeven restaurants hun sterren, de meesten door sluiting of overname. Onder meer Bridges Dining in Amsterdam en Strandlodge in Winterswijk moeten hun ster inleveren.

Het eerste exemplaar van de gids werd in het DeLaMar Theater in ontvangst genomen door de weduwe en dochter van topkok Lucas Rive, die op eerste kerstdag stierf na een kort ziekbed. Er was een kort eerbetoon aan de chefkok, die onder meer werkte bij sterrenrestaurant De Bokkendoorns in Overveen en sinds 2013 zijn eigen restaurant met Michelinster runde in Hoorn. De aanwezigen gaven een staande ovatie voor Rive.

Michelin reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions