Transport Online - Martin van den Brink snelt naar zesde plaats in zevende etappe

Martin van den Brink snelt naar zesde plaats in zevende etappe

Martin van den Brink snelt naar zesde plaats in zevende etappe
12-01-2020 16:23 | Uitslagen | auteur Redactie

WADI AL DAWASIR - Het team van Mammoet Rallysport heeft de rustdag blijkbaar uitstekend verteerd. Martin van den Brink boekte in de zevende etappe van de Dakar Rally zijn beste dagresultaat: de zesde plaats. Samen met navigator Wouter de Graaff en monteur Mitchel van den Brink klom de Harskamper opnieuw een plaatsje in het klassement. De formatie van Mammoet Rallysport is nu elfde algemeen.

"We hebben eigenlijk niet veel te vertellen", zo begon Martin van den Brink zijn relaas van deze dag. Onder het mom van ‘geen bericht, goed bericht’ vertelde de teameigenaar dat de equipe vandaag maximaal gepresteerd heeft. De achterstand op etappewinnaar Andrey Karginov bedroeg nog geen 10 minuten.

De klassementsproef telde vandaag 546 kilometer. Het was daarmee de langste proef in de Dakar Rally van 2020. "Het was een mooie en lange dag. De proef bestond uit veel zand en veel duinen. We hebben heerlijk gereden en eigenlijk niets meegemaakt. Het was een heerlijk dagje voor ons."

Op 50 kilometer voor de eindstreep merkte Martin overigens toch een klein mankementje aan zijn Renault Sherpa. "Het stuur stond een beetje scheef en na onderzoek bleek het rechtervoorwiel iets scheef te staan. Er is een fusee pen uitgebroken. We hadden vandaag meerdere duinen met behoorlijk steile bulten. Op de top van zo’n duin gooien we de truck over de bult en dan komt er best wat kracht op één kant van de truck. We hebben gelukkig de finish kunnen halen zonder verdere gevolgen."

Snelste Nederlanders

Bij de finish bleek het team van Mammoet Rallysport een uitstekende dag te hebben gehad. In het kielzog van de Kamaz-trein (Karginov, Sotnikov en Shibalov bezetten de eerste drie plaatsen) volgden Ales Loprais en Viazovich (+9.36). De Mammoet-mannen waren de snelste Nederlanders en gaven dus slechts 17 seconden toe op de nummer vijf van de etappe. "De snelheid in het zand is prima. We hebben weer tijd goed gemaakt op de rijders voor ons en het geeft nog meer vertrouwen voor de komende dagen."

Martin van den Brink is niet van plan om zijn strijdwijze aan te passen. De Harskamper blijft bij zijn eerder gekozen strategie. "We doen geen gekke dingen en willen de finish halen. Dat is het allerbelangrijkste. Als we op deze manier blijven presteren dan komt er ook vanzelf een leuke eindklassering uit rollen."

In het algemeen klassement klom de equipe van Mammoet Rallysport op naar een elfde plaats. Van en Brink rammelt aan de poort van de top tien.De komende etappes geven voldoende houvast om de achterstand op de Japanner Sugawara (bijna 4 minuten) en Soltys (7 minuten en 5 seconden) weg te poetsen. Aliaksei Vishneuski (Maz) is de huidige nummer acht in het klassement. De Wit-Rus heeft bijna 22 minuten voorsprong op Martin en zijn manschappen. Janus van Kasteren (zevende) blijft beste Nederlander in de rangschikking.

Jeep van Ourednicek opgeknapt

De rustdag van zaterdag werd maximaal benut. De truck werd optimaal geprepareerd voor de komende week en de mannen genoten van een dagje rust. Daarnaast waren de mannen van de serviceploeg ook betrokken bij de reparatie van de Jeep van de Tsjech Tomas Ourednicek. De ongelukkige aanrijding aan het einde van de zesde etappe bleef zodoende gelukkig voor beide partijen zonder gevolgen. "Zij konden vandaag ook weer starten en hebben de etappe uitgereden. Een knap staaltje werk van onze monteurs dat ook door de Tsjechen werd gewaardeerd."

De Dakar Rally gaat maandag verder. De achtste etappe is een rondje Wadi Al Dawasir. De assistentie hoeft morgen niet te verhuizen. De eerste truck begint morgen omstreeks 8.30 uur (plaatselijke tijd) aan de proef over 474 kilometer. In Nederland is het dan even over half zeven.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions