Clicky


'Raket ontplofte naast Oekraïens passagiersvliegtuig'

'Raket ontplofte naast Oekraïens passagiersvliegtuig'
11-01-2020 12:32 | Buitenland | auteur ANP

TEHERAN - De Oekraïense Boeing die bij Teheran uit de lucht is geschoten, werd aangezien voor een vijandelijke kruisraket. Dat zegt de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, die alle verantwoordelijkheid op zich neemt. De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte met 176 mensen aan boord.

Degene die de raket afvuurde, deed dat op eigen houtje, omdat de communicatielijnen werden gestoord. Hij had nog geen tien seconden om de beslissing te nemen, zegt commandant Amirali Hajizadeh.

Het incident gebeurde volgens hem tegen de achtergrond van de toegenomen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Teheran was op dat moment voorbereid op een totale oorlog met de Amerikanen. Direct na het neerschieten van het toestel maakte Hajizadeh melding van het incident bij de autoriteiten.

De presidenten van Oekraïne en Iran spreken elkaar nog deze zaterdag over het neerhalen van het Oekraïense toestel. Volodimir Zelenski belt zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op, zo meldt zijn kantoor.