Clicky

 
Transport Online - Mammoet Rallysport komt na aanrijding met de schrik vrij en geniet volop

Mammoet Rallysport komt na aanrijding met de schrik vrij en geniet volop

Mammoet Rallysport komt na aanrijding met de schrik vrij en geniet volop
10-01-2020 16:09 | Uitslagen | auteur Redactie

RIYADH - Het team van Mammoet Rallysport heeft ongeschonden de rustdag gehaald. In de zesde etappe speelden een kleine storing en een aanrijding een hoofdrol. Een twaalfde plaats in de etappe bracht de equipe van Martin van den Brink ook op een twaalfde positie in het algemeen klassement. Morgen kunnen de rijders genieten van een rustdag. De monteurs kunnen dan hun lusten botvieren op de Renault Sherpa. Zondag gaat de Dakar Rally verder.

In de etappe van Ha il naar Riyadh kwamen de rally liefhebbers weer volop aan hun trekken. "Het was een prachtige special,’’ zo vertelde Martin net na het bereiken van de finish. Op zo’n 150 kilometer voor het bivak in Riyadh likten de mannen van Mammoet hun sportieve wonden van de zesde etappe. De achterstand van 46.49 minuten op dagwinnaar Andrey Karginov is acceptabel te noemen als we de ‘avonturen’ van Mammoet Rallysport in het juiste perspectief zien. Het had namelijk veel meer tijdverlies kunnen opleveren.

"Het begin van de etappe verliep prima. Net voor de neutralisatie merkten we dat we stroom verloren. In de verplichte pauze van 15 minuten mag je echter niet aan de truck sleutelen. Het bleek dat de multiriem van de dynamo was gebroken. Er wordt dan geen stroom meer opgeladen. We moesten na de onderbreking de proef beginnen en direct de riem vervangen. Dat duurde ongeveer 20 minuten."

'We konden hem niet meer ontwijken'

Volgens Martin was de equipe desondanks tevreden en leek tevens op weg om wat tijd goed te maken op de directe concurrentie. Maar in de slotfase verloor de Harskamper toch nog wat extra tijd. "Dat was helaas het gevolg van een ongelukkig momentje. Een kilometer voor de finish was nog een vrij steile duin. We zagen dat een Jeep de top niet kon halen en achteruit kwam. Wij kozen ervoor om rechts van die auto voorbij te gaan. Net op het moment dat wij hem wilden passeren schoot hij de baan weer op. We konden hem met geen mogelijkheid meer ontwijken. De rijders in die auto bleven gelukkig ongedeerd. De schade was wel groot."

Ook de Renault Sherpa liep averij op. "We kregen door de aanrijding een lekke band, de zijkant raakte beschadigd en de tank is kapot. Gelukkig konden we de laatste kilometer naar de finish nog halen", aldus Martin. "Maar de schade is te overzien en de serviceploeg kan dat morgen allemaal herstellen."

Tevreden naar de rustdag

Aan de vooravond van de rustdag kunnen de mannen van Mammoet Rallysport tevreden de balans opmaken. "We zijn vandaag ondanks de kleine tegenslag toch een plaatsje gestegen door het uitvallen van Pascal de Baar." 

Daarnaast is het klassement, wat betreft de sub-top, behoorlijk in elkaar geschoven. Martin van den Brink is twaalfde op de ranglijst, maar de achterstand op Maz-rijder Aliaksei Vishneuski (achtste algemeen) is nog geen 40 minuten. "Het is mooi dat het dicht bij elkaar staat. We kijken daarom ook uit naar de tweede week. Vandaag hadden we een prachtige proef met veel zand en duinen en dat kunnen we ook de komende etappes nog veel verwachten."

'Met een frisse truck de tweede week in'

Volgens de 49-jarige Harskamper is er voor de serviceploeg voldoende werk aan de winkel om de rustdag door te komen. "Er is genoeg te doen voor de monteurs. Maar gelukkig zijn er geen grote problemen, zover wij weten. We zullen naast het gebruikelijke onderhoud de truck ‘rebuilden’ waar mogelijk en op die manier met een frisse truck aan de slotweek beginnen."

De zesde etappe in de Dakar Rally werd gewonnen door de Rus Andrey Karginov. De Kamaz-kopman bleef teamgenoot Anton Shibalov en Siarhei Viazovich (Maz) respectievelijk 4.21 en 12.31 voor. Karginov is ook leider in het klassement. Shibalov volgt op ruim 19 minuten. Janus van Kasteren (zesde op 2.15.50) is beste Nederlander. Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink zijn de tweede Nederlandse equipe in de rangschikking. De formatie van Mammoet Rallysport heeft een achterstand van 4.11.51 op de koploper.

De rally in Saoedi-Arabië gaat zondag verder. De zevende etappe brengt het circus van Riyad naar Wadi Al Dawasir. De klassementsproef gaat over 546 kilometer. De langste etappe van deze Dakar Rally heeft veel zand en duinen op het menu staan. Maar ook voor de navigators wacht er een ‘schone taak’ met enkele uitdagende way-points.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden