Clicky


Koningin Elizabeth lijkt beslissing Harry voorbarig te vinden

Koningin Elizabeth lijkt beslissing Harry voorbarig te vinden
08-01-2020 23:52 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Het lijkt erop dat koningin Elizabeth de beslissing van kleinzoon Harry om een deel van zijn officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen iets te voorbarig vindt. De koningin laat via een verklaring van Buckingham Palace doorschemeren dat het gesprek nog niet voorbij is.

"De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium", luidt de verklaring. "We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken."

Ingewijden laten aan de BBC weten dat de koningin niet op de hoogte was van de verklaring die Harry en Meghan woensdag naar buiten zouden brengen. Het Britse koningshuis zou erg teleurgesteld zijn over de beslissing.

Ongekende stap

Het koppel maakte woensdag bekend een stap terug te doen. Harry en Meghan willen hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

Volgens Dickie Arbiter, de voormalige perschef van Buckingham Palace, kent de stap van Harry zijn gelijke niet in de moderne geschiedenis van het Britse koningshuis. "Het enige wat in de buurt komt, is het aftreden van koning Edward VIII in 1936."

Problematisch

"Harry heeft zijn hart laten spreken en niet zijn hoofd", meent Arbiter tegenover de BBC. De veel geraadpleegde voormalige ingewijde van de koninklijke familie zei niet te weten hoe Harry's wens om slechts 'parttime' deel te nemen aan koninklijke verplichtingen in de praktijk kan werken. Alleen al dat hij met echtgenote Meghan en zoontje Archie zijn tijd wil verdelen tussen Londen en Noord-Amerika is daarbij problematisch. "Denk alleen maar aan alle vluchten die nodig zijn, en de kritiek die ze daarvoor zullen krijgen."

Elizabeth (93) schakelde tot voor kort al haar kinderen in, en ook haar neven en nicht gaan regelmatig namens haar op pad. In de toekomst echter zouden Harry en zijn oudere broer William met hun gezinnen de monarchie dragen, waarbij Harry verder op de achtergrond zou raken naarmate de kinderen van William ouder worden en taken kunnen gaan uitvoeren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,966
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions