Clicky


Verdeeldheid onder bonden over supermarkt-cao

Verdeeldheid onder bonden over supermarkt-cao
08-01-2020 13:51 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Vakbond CNV heeft een akkoord bereikt met werkgevers in de supermarktbranche over een nieuwe cao. In december liepen gesprekken tussen werkgevers en de bond nog spaak, waarna werd gedreigd met acties rond de kerstperiode. FNV liep eerder weg van de onderhandelingstafel en is fel gekant tegen de nieuwe afspraken

Leden van CNV moeten nog instemmen met het onderhandelingsresultaat. Daarin is afgesproken dat de lonen per 31 december met 2,5 procent omhoog gaan, zoals werkgevers eerder al aanboden. Daarnaast krijgen medewerkers in maart een eenmalige uitkering van 1,6 procent over hun loon. De cao loopt tot 1 april.

CNV ging akkoord na een ronde van informele gesprekken, waarna nieuwe voorstellen officieel op papier werden gezet. Volgens CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda stijgen lonen daarbij in reëel opzicht veel meer dan bij eerdere voorstellen van werkgevers.

Vakbond FNV ging niet in op de uitnodiging om nog eens om de tafel te gaan. FNV-bestuurder Mari Martens wijst erop dat de lonen in het nieuwe akkoord minder hard stijgen dan consumentenprijzen. "Het is een grof schandaal dat winkels hun eigen mensen er in koopkracht niet op vooruit laten gaan", stelt hij.

De afspraken komen te staan in twee aparte cao's, één voor grote supermarktketens en de andere voor zelfstandige ondernemers in de levensmiddelenhandel. In totaal vallen zo'n 300.000 medewerkers onder die afspraken, aldus CNV.