Clicky


Ook PvdA wil verbod knalvuurwerk en vuurpijlen

Ook PvdA wil verbod knalvuurwerk en vuurpijlen
06-01-2020 16:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De PvdA is nu ook voorstander van een verbod op knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk. Het aantal partijen dat achter een dergelijk verbod staat groeit in de Tweede Kamer.

Als zo'n gedeeltelijk verbod niet werkt "sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit", schrijft Tweede Kamerlid Attje Kuiken maandag op de website van de partij. Voorheen was de PvdA voor "lokaal maatwerk" en inzetten op bestrijding van overlast, geweld en illegaal vuurwerk.

Regeringspartij D66 meldde vorige week ook voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Dat standpunt neemt ook de ChristenUnie in. De twee andere regeringspartijen, VVD en CDA, zijn nog niet zo ver.

Initiatiefwet

Prominente VVD'ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels wel op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eerder heeft bepleit.

Uit een steekproef onder de zeshonderd leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor "een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk". De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden "zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt".

In de Kamer werken GroenLinks en Partij voor de Dieren aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk te verbieden. 50PLUS steunt een dergelijk verbod.