Clicky


Raketten afgevuurd op Bagdad en militaire basis

Raketten afgevuurd op Bagdad en militaire basis
04-01-2020 20:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BAGDAD - Op verschillende plekken in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond raketten afgevuurd. Dat melden politiebronnen. Een raket kwam neer in de buurt van de Amerikaanse ambassade in de zwaarbeveiligde groene zone waar veel overheidsgebouwen en buitenlandse missies staan. Een andere raket kwam terecht in de wijk Jadriyah. Daarbij raakten vijf mensen gewond.

Op zo'n 80 kilometer van Bagdad sloegen twee katjoesjaraketten in op de luchtmachtbasis Balad, waar zich ook Amerikaanse strijdkrachten bevinden. De raketten troffen opslagplaatsen op de basis. Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat hierbij niemand gewond is geraakt. Volgens een andere bron hebben drie Iraakse militairen verwondingen opgelopen.

De luchtmachtbasis is meerdere malen het doelwit geweest van gewapende aanvallen. Vorig jaar werd het bijvoorbeeld aangevallen met mortiergranaten en in augustus kwamen twee mensen om het leven door een explosie bij een arsenaal in de buurt.

Wie achter de aanvallen zit, is niet bekend. De situatie in de regio is zeer gespannen na de moord op de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani door een Amerikaanse raketaanval in Bagdad. De Iraanse leiding had na de aanval represailles aangekondigd.

Ayatollah Ali Khamenei schreef in een condoleancebrief dat de daders van de aanslag "wraak" kunnen verwachtten. President Hassan Rohani sprak van een terroristische daad waarvoor de VS een hoge prijs gaan betalen. Volgens de Arabische zender Al Arabiya heeft de militie 'Iraakse Hezbollah' laten weten dat de Amerikaanse strijdkrachten vanaf zondag haar belangrijkste doelwit worden. Iraakse veiligheidsdiensten is aangeraden uit de buurt te blijven.