Transport Online - ANWB: ook lokale wegen slibben dicht

ANWB: ook lokale wegen slibben dicht

ANWB: ook lokale wegen slibben dicht
28-12-2019 10:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal files is in 2019 met 17 procent gestegen. Die files beperken zich niet alleen meer tot de snelwegen, maar inmiddels slibben ook de lokale en provinciale wegen dicht.

Dat concludeert de ANWB in De Telegraaf op basis van zijn meest recente filecijfers, gemeten over het hele Nederlandse wegennet.

"Niet alleen tijdens de spitsuren nam de filezwaarte toe, ook overdag ondervond het verkeer het afgelopen jaar veel meer hinder van files. De cijfers over alle A- en N-wegen laten bovendien zien dat het probleem zich als een olievlek verspreidt en zich in steeds meer regio’s voordoet", zegt ANWB-verkeersspecialist Arnoud Broekhuis. "Overdag stegen de files met liefst 40 procent."

Kop-staartbotsingen

Ook constateert de ANWB dat automobilisten extra veel hinder ondervinden door kop-staartbotsingen in de file. "Met meer alertheid van de weggebruikers moet dat voorkomen kunnen worden", meent Broekhuis.

Op de provinciale wegen is de N206 (Katwijk-Zoetermeer bij Leiden) met een toename van 48 procent de nieuwe nummer één. A4 (Amsterdam-Den Haag) is koploper geworden met 25 procent meer opstoppingen dan in 2018.

De drukste dag was dinsdag 22 januari, toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder met een filerecord van maar liefst 2287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,909
Diesel1,556

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen