Duizenden mensen klagen over hinderlijke bromtonen

Duizenden mensen klagen over hinderlijke bromtonen
27-12-2019 10:40 | Gezondheid | auteur ANP

DEN HAAG - Veel mensen hebben last van hinderlijke bromtonen. Die gaan vaak gepaard met hoofdpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen. Via een enquête van de NOS en de regionale omroepen kwamen de afgelopen maanden 3500 meldingen binnen van mensen die zeggen last te hebben van de dreunende tonen. De Stichting Laagfrequent geluid ontving 650 klachten.

Laagfrequent geluid heeft een frequentie onder de 100 hertz. Geluid onder 20 hertz is niet te horen, maar wel te voelen als druk op de oren. Het komt bijvoorbeeld van industriële installaties, ventilatoren, verkeer en draaiende wastrommels.

"Het gaat waarschijnlijk niet om honderdduizenden mensen, maar de mensen die er last van hebben, zijn er bijzonder ernstig door gehinderd", aldus Jan van Muijlwijk, geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Laagfrequent geluid goed kunnen opvangen is volgens hem vergelijkbaar met het hebben van een absoluut gehoor of een fotografisch geheugen. "Je kan hebben dat in hetzelfde huishouden één iemand wel iets hoort en een ander niet."

De Stichting Laagfrequent geluid wil dat er meer onderzoek naar bromtonen komt. De overheid zou daarbij het voortouw moeten nemen omdat een goede coördinatie op dit moment ontbreekt.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden