Clicky

 
Transport Online - Universiteit Maastricht doet aangifte van 'ernstige' cyberaanval

Universiteit Maastricht doet aangifte van 'ernstige' cyberaanval

Universiteit Maastricht doet aangifte van 'ernstige' cyberaanval
26-12-2019 20:13 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - [update 20:19 uur] De Universiteit Maastricht (UM) heeft donderdagmiddag bij de politie aangifte gedaan van een "vrij stevige cyberaanval van ernstige aard". Dinsdag werd de UM aangevallen en ook donderdag had de instelling daar nog last van.

Volgens een woordvoerder gaat het om gijzelsoftware: de aanvaller plaatst software op een computer die de boel blokkeert of ontregelt, en vraagt dan om losgeld om een en ander weer vrij te geven. Of dat hier het geval is, kan de woordvoerder niet zeggen, ook niet of er geld zal worden betaald. Inmiddels zijn alle systemen die te maken hebben met de bedrijfsvoering uit de lucht gehaald. "We hebben nu in feite een schil gelegd waarbinnen onze mensen kunnen kijken wat er precies speelt, zonder dat andere systemen daarbij in gevaar zijn."

Door de aanval liggen het e-mailverkeer en veel windowssystemen eruit. Ook is de Student Portal onbereikbaar. "We hebben begrepen dat je tegenwoordig dit soort aanvallen niet meer echt kunt voorkomen, maar we willen wel kijken wat we moeten doen om de impact zo klein mogelijk te maken."

De universiteit is wegens de kerst voor studenten gesloten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden