Clicky


'Beboeten weekendrust in cabine gecompliceerd door benodigde bewijsvoering'

'Beboeten weekendrust in cabine gecompliceerd door benodigde bewijsvoering'
24-12-2019 14:36 | Controles | auteur Redactie

DEN HAAG - Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen is het gecompliceerd om boetes uit te schrijven voor het nemen van de weekendrust in de cabine. Sinds 1 februari 2019 wordt er door de ILT actief gecontroleerd op het verbod tot het nemen van de 45 uur wekelijkse rust in de cabine echter worden er, tot grote ergernis van bijvoorbeeld de vakbonden, maar weinig boetes uitgeschreven.

"De ILT dient vast te stellen dat de complete wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de cabine is doorgebracht alvorens een boete voor overtreding van dit verbod te kunnen opleggen. De bewijsvoering en daarmee de handhaving is hierdoor gecompliceerd. Bewijs is alleen mogelijk als op heterdaad is vastgesteld dat minimaal 45 uur rust in het voertuig is doorgebracht", aldus van Nieuwenhuizen in antwoord op schriftelijke kamervragen van Kamerlid Gijs van Dijk van PvdA.

Volgens de minister zal de pakkans voorlopig ook niet groter worden want zegt ze: "Ik zie op dit moment geen kans om met de huidige beschikbare middelen de pakkans te vergroten. De ILT verkent de mogelijkheden om het probleem samen met andere partijen aan te pakken."

Uit de antwoorden blijkt dat er sinds 1 februari 2019 in totaal 881 controles zijn uitgevoerd op het maken van de wekelijkse rust in de cabine. 

Voor het niet naleven van de weekendrust zijn tot nu toe 153 boetes opgelegd door de ILT. Daarvan zijn er momenteel 99 betaald. In twee zaken zijn betalingsregelingen getroffen. Van andere lopende zaken is de betalingstermijn nog niet verstreken.

In totaal zijn in deze periode 238 boeterapporten opgemaakt door de ILT. Het uiteindelijke aantal opgelegde boetes door Bureau Bestuurlijke Boete (BBB) ligt lager omdat een deel van de boeterapporten nog in behandeling zijn, een deel van de opgemaakte boeterapporten twee overtredingen betreft (bij dubbele bemanning), BBB soms afziet van het opleggen van een boete en het bezwaar tegen de opgelegde boete soms gegrond wordt verklaard.

Van Dijk vraagt bij de minister ook nog naar de vermeende fraudepraktijken bij transportbedrijf De Rooy: "Hoe kan het zo zijn dat bij een inval bij een grote transportondernemer fraude door de ILT geconstateerd wordt en bovendien chauffeurs worden gedwongen om illegaal weken in hun cabines te leven, maar er vervolgens niet door de ILT wordt gehandhaafd?"

Van Nieuwenhuizen wil hier niet inhoudelijk op ingaan op de vermeende fraude en uitbuiting bij De Rooy en antwoordt: "De ILT handhaaft wel degelijk. Sinds februari 2018 voert de ILT structureel controles uit op het doorbrengen van de weekendrust in de vrachtwagen. Op dit moment loopt er een bestuursrechtelijk en strafrechtelijk onderzoek naar bedoelde transportondernemer. Over de inhoud van die onderzoeken doe ik daarom nu geen uitspraken."