Clicky


Advocaten nabestaanden treinkapers mogen geluidsbanden horen

Advocaten nabestaanden treinkapers mogen geluidsbanden horen
24-12-2019 11:49 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De advocaten van nabestaanden van slachtoffers van de treinkaping bij De Punt in Drenthe, in 1977, mogen geluidsbanden van de bevrijdingsactie beluisteren. Daarbij mag geen vertegenwoordiger van de Staat aanwezig zijn. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven. Nabestaanden van twee van de gijzelnemers houden de Staat aansprakelijk voor hun dood.

Volgens de familie van de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. Hun advocaat Liesbeth Zegveld zegt dat de mariniers in het geheim opdracht hadden gekregen om alle kapers te doden. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

De advocaten wilden de opnamen het liefst beluisteren in aanwezigheid van hun cliënten. Maar dat verzoek is door het gerechtshof niet gehonoreerd.

Het gaat om een zogenoemde tussenbeslissing van het gerechtshof Den Haag. De procedure wordt in maart 2020 voortgezet.