Clicky

 
Transport Online - Hemwegcentrale in Amsterdam blaast laatste rookpluim uit

Hemwegcentrale in Amsterdam blaast laatste rookpluim uit

Hemwegcentrale in Amsterdam blaast laatste rookpluim uit
23-12-2019 12:13 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Hemwegcentrale in Amsterdam is definitief gestopt met het opwekken van energie door steenkool. Zaterdag werden de laatste kolen opgestookt, waarna de laatste kolenresten zijn verwijderd. De schoorsteen van de energiecentrale is maandag aan het eind van de ochtend uitgezet.

De kolencentrale is vervroegd dichtgegaan, omdat het kabinet eerder dit jaar had besloten de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) sneller terug te dringen. Jaarlijks stootte de energiecentrale 3,3 megaton C02 uit. Aanvankelijk zou de Hemwegcentrale eind 2024 de deuren sluiten. Eigenaar Vattenfal krijgt 52 miljoen euro compensatie van het kabinet.

Nederland moet extra maatregelen nemen om te voldoen aan de eis om de CO2-uitstoot volgend jaar te verminderen met een kwart in vergelijking met de uitstoot in 1990. De milieuorganisatie Urgenda heeft de afgelopen jaren met succes geprocedeerd om het kabinet te laten opschieten met de vermindering. Vorige week gaf ook de Hoge Raad Urgenda gelijk.

De centrale aan de Hemweg wordt afgebroken. Dat zal een aantal jaar gaan duren, zei een woordvoerster. Daarna wordt het terrein een plek voor productie, doorvoer en tijdelijke opslag van fossielvrije elektriciteit en warmte. Het gaat om alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden