Clicky


Zeven jaar cel voor oud-directeur van Wanrooy transport, OM overweegt hoger beroep

Zeven jaar cel voor oud-directeur van Wanrooy transport, OM overweegt hoger beroep
20-12-2019 17:01 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in beroep te gaan tegen de vonnissen van de rechtbank Rotterdam in de omvangrijke cocaïnezaak die speelde bij Van Wanrooy Transport. De rechtbank vonniste vrijdagmiddag 7, 5, 3 jaar en 16 maanden gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen vier verdachten voor hun rol bij de invoer in Nederland van bijna 3500 kilo cocaïne in een bananentransport. Het OM is in zijn algemeenheid met die vonnissen niet ontevreden. Echter, het OM heeft ter zitting het standpunt ingenomen dat verdachten ook betrokken waren bij de invoer van een partij van bijna 7000 kilo cocaïne.

De rechtbank vonniste vanmiddag voor alle verdachten vrijspraak voor betrokkenheid bij de partij van bijna 7000 kilo cocaïne. De rechtbank lichtte toe dat zij te veel moest leunen op zogenoemd ‘schakelbewijs’ uit de zaak rond de invoer van bijna 3500 kilo cocaïne.

Strafeisen

De officieren van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het OM eisten op 26 november jl. 14, 12, 9 en 6 jaar gevangenisstraf tegen de verdachten voor de invoer in Nederland via Antwerpen van bijna 3500 kilo cocaïne en bijna 7000 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in pallets bananen. De partijen kwamen in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen via de haven van Antwerpen.

De eerste partij van 3500 kilo cocaïne is op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. De cocaïne, in 3000 pakketten, werd er uitgehaald en vernietigd.

Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek aldus het OM dat de twee hoofdverdachten, de 56-jarige Paul van W., oud-directeur van Van Wanrooy Transport, en een 34-jarige vrouw uit Oosterhout, vermoedelijk ook betrokkenheid hadden bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden.

Grootschalige cocaïne invoer via reguliere bedrijven

“In deze strafzaak  staan meerdere verdachten terecht. Er is gebruik gemaakt van een legitiem bedrijf en een dekmantelbedrijf om de invoer en verdere verspreiding van de cocaïne mogelijk te maken: Een schoolvoorbeeld van ondermijning”, aldus de officieren van justitie eerder op zitting in hun requisitoir. Ondermijnende criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en die vaak met veel geweld gepaard gaat, is onwenselijk.

“De verdachten die voor uw rechtbank staan, zijn misschien niet direct te linken aan deze gewelddadige en ondermijnende vervolgdelicten. Maar wat zij op dit vlak tekort schieten, compenseren zij ruim met de essentiële rol die zij vervullen in de cocaïnehandel.” Het OM is daarom de mening toegedaan dat zware straffen gepast zijn.

Het OM gaat eerst de vonnissen van de rechtbank zorgvuldig bestuderen, alvorens een besluit te nemen over het al dan niet aantekenen van hoger beroep.