Transport Online - Uitzendkrachten NS mogen ook na 1 januari voor NS blijven werken

Uitzendkrachten NS mogen ook na 1 januari voor NS blijven werken

Uitzendkrachten NS mogen ook na 1 januari voor NS blijven werken
19-12-2019 19:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - FNV Spoor is blij en tevreden dat NS heeft besloten dat de uitzendkrachten bij de klantenservice van de NS daar mogen blijven werken. Door een petitie van de FNV aan president-directeur Roger van Boxtel is dit besluit genomen. In november leek het er nog op dat de uitzendkrachten bij de klantenservice per 1 januari 2020 ontslagen zouden worden, op grond van de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans.

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "Een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar voor ruim honderd uitzendkrachten van de NS-klantenservice. Door de FNV-petitie en uitleg van ons, heeft NS besloten dat de uitzendkrachten mogen blijven en dat is heel goed nieuws."

Per 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans in. Door de wet wordt het verschil tussen flex en vast werk duidelijker. Ook maakt de WAB per 1 januari onderscheid tussen twee vormen van ‘beschikkingstelling’: uitzenden en payrolling. Het verschil zit erin wie de werving en selectie doet en of de werknemers wel of niet exclusief ter beschikking worden gesteld.

YoungCapital is een uitzender volgens de regels, en er verandert niets in de feitelijke situatie en dus de vorm van beschikkingstelling. Daarom blijven de uitzendkrachten ook na 1 januari uitzendkracht en vallen ze niet onder de regels van de payrolling. NS was daar eerder wel bang voor, en op die grond kregen de betreffende uitzendkrachten te horen dat zij per 1 januari weg moesten bij de klantenservice. Een ongelukkige situatie, want de uitzendkrachten willen graag bij de NS-klantenservice blijven werken, en hun leidinggevenden willen hen ook houden vanwege hun kennis.

Janssen: "Bij opvolgende uitzendwerkgevers kan het lastiger te bepalen zijn of iemand uitzendkracht of toch payroller is, maar in het geval van de NS en Young Capital was het helder. Gelukkig hebben we de NS daarvan weten te overtuigen." 

Naar aanleiding van de breed gesteunde petitie en het gesprek met de FNV, heeft NS aangegeven dat NS de onbedoelde uitwerking van onduidelijke wetgeving niet op de betrokken uitzendkrachten wil afwentelen.

FNV Spoor vindt dat structureel werk niet door uitzendkrachten gedaan moet worden, maar door vaste krachten bij de werkgever zelf en niet via een derde partij. De uitzendkrachten die werken voor de klantenservice van de NS, werken via YoungCapital. Bij een goede beoordeling, is de afspraak dat ze in dienst komen bij YoungCapital en ook mogen solliciteren op de banen van de NS zelf. Janssen: "Beter is het dat ze gewoon bij NS werken, net als andere collega’s van de klantenservice. Dan heb je gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions