Clicky


Albert Llovera en PETRONAS samen naar Dakar 2020

Albert Llovera en PETRONAS samen naar Dakar 2020 [+video]
19-12-2019 13:37 | Algemeen | auteur Redactie

AARTSELAAR - Albert Llovera keert terug naar de Dakar-rally met PETRONAS Lubricants Spain. Na een afwezigheid van twee jaar neemt de uit Andorra afkomstige coureur in 2020 weer deel aan ’s werelds zwaarste wedstrijd voor motorvoertuigen. Daar bestuurt hij een van de vier trucks van het PETRONAS De Rooy IVECO-team. Dit is het negende jaar op rij waarin PETRONAS Lubricants en IVECO de handen ineenslaan en een gooi doen naar de winst van de Dakar-rally.

Krachtige drie eenheid

Het PETRONAS De Rooy IVECO-team wordt aangevoerd door Nederlanders Janus van Kasteren en Vick Versteijnen. Llovera en zijn collega’s in de cabine, co-piloot Ferran Marco en monteur Marc Torres assisteren tijdens de race.

“We vormen een krachtig trio van durfallen. Wij zijn er om Van Kasteren en Versteijnen te helpen bij problemen. Tijdens de tests in Marokko had ik de taak van tweede ‘assistentietruck’, maar de training ging zo goed, dat ik de rol van eerste ‘snelle assistentietruck’ kreeg. In plaats van de geplande 400 tot 500 kilo aan reserveonderdelen hoef ik nu maar 300 kilo te vervoeren. Ik ben ontzettend dankbaar dat zij hun vertrouwen in mij hebben gesteld en zal er dan ook alles aan doen om samen met de drie andere trucks voor de winst te gaan. Ondanks de vele verrassingen die ongetwijfeld op ons pad zullen komen.”

Aangepaste versneller

Llovera kruipt achter het stuur van een IVECO Powerstar Evo3. Als gevolg van een skiongeluk is hij vanaf zijn middel verlamd, maar om toch volledige controle over het voertuig te houden, vervangt de coureur dit jaar het mechanische gaspedaal voor een elektronische versie. Zo kan hij het voertuig met alleen zijn handen bedienen en besturen. “Dit geeft me de kans om me verder te ontwikkelen als coureur”, aldus Llovera.

Tijdens een presentatie in Barcelona legde de coureur uit hoe zijn dagen in het Dakar-kamp eruit zullen zien. In het kamp staan verschillende apparaten om zijn leven makkelijker te maken, zoals een speciaal bed met dubbel matras – waarvan een van carbon. Daarnaast geeft een elektrische motor die hij kan vastmaken aan zijn rolstoel, hem grotere bewegingsvrijheid en kan hij dankzij een katrolsysteem zelf de IVECO-truck betreden.

Extreme omstandigheden

Llovera is een van de weinige coureurs aan de start in Saudi-Arabië, die al eerder meedeed in Afrika en Zuid-Amerika. Maar die ervaring doet niks af aan het gevaar van deze nieuwe uitdaging. Llovera: “Er zijn heel wat kilometers om af te leggen op onbekend terrein. Maar ik maak me daar geen zorgen over. Ik blijf bij mijn eigen tactiek en neem de weg zoals die komt.” Voor de bijna 8.000 kilometer van de aanstaande Dakar – de eerste in Saudi-Arabië – zijn geavanceerde technologische oplossingen nodig. De extreme wegen tijdens de wedstrijd drijven de technici die meedingen naar de winst, tot het uiterste. Deze ultieme test vereist speciale aandacht op het gebied van vloeistofbeheer voor maximale betrouwbaarheid en bescherming van de motor – en dus hogere efficiëntie en betere prestaties."

Llovera: “Ik kijk ontzettend uit naar mijn terugkeer in de Dakar-rally. Het is een prachtige kans, ik heb er altijd al van gedroomd om een truck van PETRONAS De Rooy IVECO te besturen. De truck past zich perfect aan mijn rijstijl aan. Ik ben trots dat ik zo’n krachtig voertuig mag besturen, wat niet alleen extra druk op de ketel legt, maar mij ook extra motiveert.”