Clicky


'Werkende houdt netto tientallen euro's meer over'

'Werkende houdt netto tientallen euro's meer over'
19-12-2019 10:32 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Vrijwel alle werknemers zien volgend jaar op hun loonstrook een hoger bedrag onderaan de streep. Die meevaller loopt voor hen op met tientallen euro’s, berekende loonstrookverwerker ADP. Het hogere nettoloon is te danken aan een aanpassing van de belastingtarieven en hogere heffingskortingen.

Wie een brutosalaris van 3000 euro per maand ontvangt, ziet het nettobedrag met 51 euro stijgen ten opzichte van dit jaar. Daarmee gaat deze groep er in relatieve zin het meeste op vooruit. Ze profiteren het meest van de overgang van drie belastingtarieven dit jaar naar twee in 2020 in combinatie met een hogere arbeidskorting.

Bij werknemers met een minimumloon stijgt het maandelijks nettoloon met 29 euro, aldus ADP. Voor werknemers die twee keer modaal verdienen, oftewel 5632 euro bruto, gaat het nettobedrag met 57 euro omhoog

Voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen of lijfrente is er minder goed nieuws. Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omhoog, en in tegenstelling tot werkenden wordt dat niet goedgemaakt met hogere heffingskortingen. Een verhoging van AOW-uitkeringen zorgt bij deze groep wel voor compensatie.

"Je ziet in generieke zin al enkele jaren dat gepensioneerden er minder op vooruitgaan", zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP in Nederland. "Je merkt dat gepensioneerden zich zorgen maken over hun toekomstige bestedingsruimte."

Of de koopkracht van werknemers verbetert, is volgens Brand altijd moeilijk te zeggen. Zo raamt het Centraal Planbureau (CPB) de inflatie voor volgend jaar op 1,4 procent, terwijl de nettolonen gemiddeld zo'n 2 procent stijgen. Daarnaast hangt je koopkracht sterk af van persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld of je samenwoont of niet.