Clicky

 
Transport Online - Acties bouwers en boeren overal in het land [+foto's&video's]

Acties bouwers en boeren overal in het land

Acties bouwers en boeren overal in het land [+foto's&video's]
18-12-2019 10:37 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Opnieuw is Nederland in de greep van acties van boze boeren en bouwers. Vanuit het hele land onder meer Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg trekken actievoerders over de snelwegen op naar onder meer Den Haag en het Mediapark in Hilversum.

Op veel snelwegen staan door de protestacties lange files. De ANWB had daar dinsdagavond al voor gewaarschuwd. Tijdens de piek, rond 08.30 uur, stond er woensdag circa 400 kilometer file. Normaal is dat op woensdag zo'n 250 kilometer.

De acties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.

11:03 uur - 180 tractoren onderweg naar Shell Pernis

10:58 uur - Boeren blokkeren grens bij Coevorden - Een groep protesterende boeren op trekkers heeft bij Coevorden de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd. Ook in de buurt van andere grensovergangen in het noorden van het land staan actievoerders, onder wie ook Duitse boeren. De demonstranten laten mondjesmaat verkeer van en naar Duitsland door.

Volgens RTV Drenthe worden sommige automobilisten op de A37 (Hoogeveen - Duitse grens) zo ongeduldig dat ze als spookrijder over de vluchtstrook terugrijden naar een afslag. Het verkeer op die snelweg staat al heel lang stil.

Bij de grensovergangen staat politie, maar er is nog niet ingegrepen. De politie houdt ook een grote groep boeren in de gaten die op tractoren onderweg is naar de Eemshaven in Groningen via de N46.

10:35 uur - Nog altijd veel verkeersoverlast in noorden van het land door boerenprotesten. Met name op de A7, A28, A32, A37 en N46 stata het nog steeds vast, meldt de ANWB.

10:34 uur - Nieuwe groep tractoren aangekomen bij Amercentrale. De politie meldt dat de ME ter plaatse is maar dat inzet op dit moment niet nodig is.

10:20 uur - Boerenprotest hindert mogelijk start Serious Request. Serious Request: The Lifeline start woensdag om 12.00 uur in Goes; zes dj's lopen de komende dagen naar Groningen om geld op te halen voor de slachtoffers van mensenhandel. "Onze techniek staat nog op het Mediapark", aldus de woordvoerder. "Het is nog maar de vraag of die op tijd in Goes is."

Boeren hebben het Mediapark omsingeld, ze mogen erop rijden, mits ze zich aan de aanwijzingen van de politie houden. De NOS laat weten geen hinder te ondervinden, alle uitzendingen kunnen gewoon doorgaan. Ook heeft het boerenprotest geen gevolgen voor RTL, zo laat een woordvoerder weten.

10:16 uur - Mediapark, Hilversum: Boeren demonstreren woensdagochtend ook op het Mediapark in Hilversum. Er is veel politie aanwezig. "We hebben ons natuurlijk voorbereid. Ze mogen op het Mediapark rijden, zolang ze zich maar aan onze aanwijzingen houden", zegt een politiewoordvoerder.

De weg van de A1 richting het Mediapark is geblokkeerd door tractoren. Politiebusjes staan overdwars op een rotonde bij het park. Op het terrein staan een paar losse tractoren. Demonstranten luisteren daar naar boerenmuziek en naar radioreportages over hun eigen protest.

De politie zegt "demonstratierecht een groot recht" te vinden. "Daarom houden we ze niet tegen. We houden uiteraard wel de openbare veiligheid nauwlettend in de gaten."

10:07 uur - Boeren protesteren toch bij distributiecentra van onder meer Albert Heijn en Jumbo. Jumbo neemt het sportief oip en biedt de actievoerende boeren een kopje koffie met een koekje aan.

Actie bij Amercentrale

In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg (Noord-Brabant) voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale "om te laten zien dat de industrie ook veel uitstoot".

Op het Mediapark in Hilversum zijn veel protesterende boeren. Ze worden toegelaten op het terrein, "zolang ze zich maar aan de aanwijzingen houden". Er is veel politie op en rond het omroepterrein en mogelijk wordt het alsnog afgesloten voor actievoerders.

Snelwegen

De Grote Markt in Gouda staat vol met tractoren. Daar staat het stadhuis. Volgens de politie zijn er in veel meer steden korte acties van boeren en bouwers.

Ook bij op- en afritten van snelwegen is veel politie. Actievoerders worden soms tegengehouden of bekeurd. De politie roept weggebruikers, dus ook boeren op trekkers, op om hulpdiensten ruim baan te geven. De A9 bij Akersloot (Noord-Holland) is afgesloten om verkeerschaos in de Wijkertunnel door boze boeren te voorkomen.

Ook Duitse boeren

Met tractoren waren demonstranten ook bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, ondanks een oproep van boerenactiegroep Farmers Defence Force om af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. Dinsdag besliste de rechtbank in Lelystad dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

Ruim honderd boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich aangesloten bij een protesterende groep boeren uit de Achterhoek. Ze trekken gezamenlijk naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Bij Coevorden hebben boeren met trekkers de grensovergang naar Duitsland geblokkeerd.

Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principe-akkoord en blijven acties hard nodig. Dinsdag nam de Eerste Kamer de 'spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,448
Diesel2,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden