Clicky

 
Transport Online - Actievoerders toch naar distributiecentra, Jumbo deelt koffie uit [+foto's]

Actievoerders toch naar distributiecentra, Jumbo deelt koffie uit

Actievoerders toch naar distributiecentra, Jumbo deelt koffie uit [+foto's]
18-12-2019 11:55 | Algemeen | auteur ANP

TILBURG/BREDA - [update 11:55 uur]  Boze boeren en bouwers hebben woensdagochtend, in weerwil van een oproep van Farmers Defence Force, in Tilburg en Breda acties gevoerd bij distributiecentra van supermarktconcerns Albert Heijn en Jumbo. Volgens Omroep Brabant hebben boeren ook de toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo aan de Balkweg in Den Bosch geblokkeerd en rijden boeren rondjes rond het distributiecentrum van Jumbo in Veghel.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force riep dinsdag boeren op om vooralsnog af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. De organisatie deed dat omdat ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad. Die besliste dinsdag dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

Vroeg in de ochtend doken de activisten als eerste op bij een distributiecentrum van Albert Heijn aan de Pegasusweg in Tilburg. Volgens een woordvoerster van het concern was er geen sprake van een blokkade. Na enige tijd vertrokken de tractoren weer.

Vlak daarna doken actievoerders op bij een distributiecentrum van de Jumbo bij Breda met ongeveer veertig tractoren en tankwagens. Ze stonden niet op het terrein van het centrum maar op de toegangsweg daar naar toe. Aan de andere kant van het terrein was het distributiecentrum gewoon bereikbaar voor vrachtwagens van het supermarktconcern.

Volgens melkveehouder Johan van Gorp uit Alphen kwam de actie spontaan tot stand. "Het is een ongecoördineerde actie. We zijn vanmorgen met een aantal boeren uit de omgeving bijeengekomen en hebben ter plekke besloten hiernaartoe te gaan. Voor ons is de maat vol."

Rond 10.30 uur vertrokken de boeren na een waarschuwing van de politie dat de actievoerders zouden worden aangehouden als ze op deze plek zouden blijven staan. Ook dreigde de politie in dat geval de tractoren in beslag te nemen.

Supermarkten hebben zich zo goed als kan op de acties van boeren bij distributiecentra voorbereid. Maar de winkelketens kunnen zich niet op alle mogelijke scenario's voorbereiden, zegt een woordvoerster van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten.

"Ga er maar vanuit dat iedere supermarkt zich hier goed op heeft voorbereid", aldus de zegsvrouw. Over precieze maatregelen wil ze niet uitweiden om actievoerders niet in de kaart te spelen.

Via media en social media verneemt het CBL ook dat er bij andere distributiecentra acties zijn, maar signalen van blokkades krijgt de organisatie niet. "Maar je kunt je nu niet op alles voorbereiden. Het is nu afwachten. Als vrachtwagens niet meer bij distributiecentra kunnen is één plus één twee."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden