Transport Online - Kabinet wist: kopen aandelen Air France-KLM niet volgens regels

Kabinet wist: kopen aandelen Air France-KLM niet volgens regels

Kabinet wist: kopen aandelen Air France-KLM niet volgens regels
17-12-2019 23:16 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet was zich ervan bewust dat de aankoop van aandelen in Air France-KLM niet volgens de regels verliep. Maar minister Wopke Hoekstra (Financiën) kon zich vanwege de gevoeligheid van het dossier naar eigen zeggen niet houden aan het zogenoemde budgetrecht van de Tweede Kamer.

Dat recht regelt dat de Tweede Kamer staatsuitgaven mag controleren en goed- of afkeuren. De aankoop van aandelen in Air France-KLM door de staat is echter koersgevoelig: die kan invloed hebben op de waarde van de aandelen van het bedrijf. Daarom heeft Hoekstra een groepje Kamerleden uit de vaste commissie voor Financiën in vertrouwelijkheid geïnformeerd over de plannen van het kabinet.

In hoeverre dat rechtmatig was, is aan de accountants van het rijk en de Algemene Rekenkamer, zo schrijft Hoekstra aan de Kamer.

NRC bericht dat Hoekstra ook gewaarschuwd is door ambtenaren voor de schending van het budgetrecht. Het ministerie bevestigt dat over de aankoop adviezen zijn aangevraagd bij verschillende afdelingen van het departement, ook over het aankooptraject.

Hoekstra zelf pleit voor een protocol om ervoor te zorgen dat de minister van Financiën weet hoe hij met de informatievoorziening aan de Tweede Kamer moet omgaan als een kwestie ook invloed kan hebben op de koers. Hij wil de Raad van State hierover om advies vragen en dat op termijn ook met de Kamer delen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,279

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions