Transport Online - Honderdduizenden demonstreren tegen pensioenplannen Macron

Honderdduizenden demonstreren tegen pensioenplannen Macron

Honderdduizenden demonstreren tegen pensioenplannen Macron
17-12-2019 19:36 | Buitenland | auteur ANP/RTR

PARIJS - Honderdduizenden Fransen zijn dinsdag weer de straat opgegaan om te demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering van president Emmanuel Macron. Het was het derde grote protest in twee weken tijd.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken deden door het hele land ongeveer 615.000 mensen mee in zo'n honderd betogingen. In Parijs ging het om ongeveer 76.000 demonstranten. Volgens een vakbond zouden 1,8 miljoen Fransen hebben gedemonstreerd. Op de eerste dag van de massale stakingen en protesten op 5 december deden 806.000 mensen mee.

In onder meer Parijs en Nantes kwam het tot confrontaties met de politie. In Parijs gooiden activisten flessen en een molotovcocktail naar de politie. Die reageerde met traangas.

Aan de demonstraties namen weer veel medewerkers van de spoorwegen deel. Slechts een kwart van de langeafstandstreinen reed. Verder waren vele scholen (deels) dicht en zou een storing in de elektriciteitsvoorziening in Lyon door de staking zijn veroorzaakt. Acht van de veertien metrolijnen in Parijs reden niet terwijl ook de meeste forenzentreinen uitvielen. De Eiffeltoren bleef voor de toeristen gesloten. Ook bleven veel winkels in de hoofdstad gesloten vanwege de protesten.

Macron wil het stelsel stroomlijnen en hervormen en onder andere 42 afzonderlijke pensioenregelingen samenvoegen.

De Franse premier Edouard Philippe zei dinsdag dat de regering de pensioenplannen niet intrekt, ondanks alle protesten. "Weerstand van de vakbonden tegen ons project is rechtmatig, maar wij hebben al duidelijk gezegd wat onze plannen zijn en mijn regering is volledig toegewijd aan het hervormen van het pensioensysteem."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen