Clicky


Mark van Bommel is ontslagen met een lege erelijst

Mark van Bommel is ontslagen met een lege erelijst
16-12-2019 11:44 | Sport | auteur ANP

EINDHOVEN - Mark van Bommel dacht zondag zelf niet aan opstappen na de nederlaag van PSV tegen Feyenoord (3-1) "Al moet ik tegen de hele wereld vechten, ik geef niet op", zei hij strijdbaar. Maar het geduld van de directie van de club uit Eindhoven is op. Clubicoon of niet, hij is ontslagen.

Van Bommel is volgens directeur Toon Gerbrands niet meer de trainer die PSV er nog bovenop kan helpen. Met de oud-middenvelder op de bank won de club slechts twee van de laatste twaalf duels. PSV is uitgeschakeld in de Europa League en staat vierde in de eredivisie, met tien punten minder dan Ajax en AZ. PSV is zelfs niet de nummer 1 van Brabant. Willem II, de verrassende nummer 3 van de eredivisie, heeft een puntje meer.

Van Bommel beleefde vorig seizoen een bliksemstart als nieuwe hoofdcoach van zijn geliefde PSV. Met twaalf overwinningen op rij in de eredivisie was de oud-speler van de club vorig jaar november de best startende coach in de eredivisie ooit. Hij leek gemaakt voor de top, voor Bayern München bijvoorbeeld, de Duitse club waarbij hij aanvoerder was.

Maar 2019 werd niet het jaar van Van Bommel en PSV. Veel ging fout, zo niet alles. PSV gaf in de eredivisie een riante voorsprong op Ajax uit handen. In een rechtstreekse confrontatie in de Johan Cruijff ArenA liep de thuisploeg zelfs met tien man uit van 1-1 naar 3-1. PSV stond met lege handen aan het einde van het seizoen, ook omdat de club al snel uit het bekertoernooi lag. Van Bommel trad met een B-elftal aan tegen RKC Waalwijk, dat toen nog in de eerste divisie speelde. Dat liep verkeerd af: 2-3.

Vol goede moed begonnen Van Bommel en PSV aan het huidige voetbaljaar. Maar de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax ging verloren (2-0). Veel erger was dat FC Basel over twee duels te sterk was in de voorronde van de Champions League. Aanwinsten als Bruma (15 miljoen euro) en Timo Baumgartl (10 miljoen euro) konden niet overtuigen, evenals nieuwkomers als Olivier Boscagli en Toni Lato. Maar Van Bommel besloot zijn onervaren technisch manager John de Jong te steunen. "We hebben een betere selectie dan vorig seizoen", zei hij misschien wel tegen beter weten in.

Heel even herstelde PSV zich nog, met een redelijke start in de eredivisie en de Europa League, totdat Donyell Malen en Steven Bergwijn geblesseerd wegvielen. Algemeen directeur Toon Gerbrands bleef Van Bommel lang steunen in het openbaar. Maar met het bekerduel van woensdag tegen GVVV in aantocht besloot hij dat PSV een andere hoofdtrainer nodig heeft. Van Bommel is ontslagen, met een lege erelijst. Dat zal hem veel pijn doen.