Clicky


Verdachte van tramaanslag Utrecht, Gökmen T., niet op zitting ondanks bevel

Verdachte van tramaanslag Utrecht, Gökmen T., niet op zitting ondanks bevel
16-12-2019 10:07 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Gökmen T. die wordt verdacht van de tramaanslag in Utrecht is maandag niet op de zitting verschenen in de rechtbank in Utrecht, omdat hij zich te veel verzet. De rechtbank had hem bevolen wel te komen, maar daarvoor zou te veel geweld en dwang nodig zijn. Ook zou het in zulke omstandigheden de zitting ernstig verstoren terwijl het maandag alleen om een regiezitting gaat, stelde het Openbaar Ministerie.

De rechtbank was het hiermee eens en besloot het bevel niet uit te voeren. Dat leidde tot boze reacties van enkele nabestaanden in de zaal. Een vader zei dat de verdachte "ook veel geweld heeft gebruikt tegen zijn dochter. In wat voor land leven we?"

Een groot probleem is volgens advocaat André Seebregts, die door de rechtbank is toegewezen aan T., de visitatie van gedetineerden op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Dit onderzoek in onder meer de anus van een verdachte wordt gedaan als zij naar de rechtbank gaan en terugkomen. Als een verdachte zich hiertegen verzet, wordt een speciaal bijstandsteam ingezet, waarna hij op zijn buik wordt gelegd en gevisiteerd.

Volgens Seebregts is dit ingrijpend en zeer traumatiserend voor T. die zich sowieso verzet om naar de rechtbank te komen. "Dit gaat te ver", zei hij. Hij pleitte ervoor dat de rechtbank tijdens de inhoudelijke behandeling geen zogenoemd bevel voor medebrenging oplegt.

De inhoudelijke behandeling is gepland van 2 tot en met 6 maart.