Clicky


CNV pleit voor 30-urige werkweek met behoud van salaris

CNV pleit voor 30-urige werkweek met behoud van salaris
14-12-2019 09:02 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De 30-urige werkweek moet op termijn de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Er is veel steun voor het plan, blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 3000 werkenden. Bijna de helft van de werkenden (45 procent) heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 58 procent wil meer tijd voor zijn of haar privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit het onderzoek. 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, aldus het onderzoek.

"We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem", aldus Fortuin. "Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen".

Kosten

Het CNV verwacht dat, door het lagere ziekteverzuim, hogere productiviteit en het feit dat mensen meer zorgtaken op zich kunnen nemen, de maatschappelijke opbrengsten van de 30-urige werkweek hoog zijn. Deze opbrengsten kunnen worden gebruikt om de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. Fortuin: "Ons doel is een kortere werkweek met behoud van salaris. Als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er weer loonruimte voor werkgevers. Al met al verwachten wij dat de 30-urige werkweek een hoger welvaartsniveau en een hoger welzijnsniveau bewerkstelligt. Dat we netto meer overhouden, gezonder zijn én productiever."

Het CNV gaat zich aan de cao-tafel hard maken voor de 30-urige werkweek en roept minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om een doorrekening te maken met betrekking tot de maatschappelijke kosten en opbrengsten van de 30-urige werkweek.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions