Transport Online - Boeren trakteren op de Dam

Boeren trakteren op de Dam

Boeren trakteren op de Dam
13-12-2019 13:45 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Tientallen boeren bieden vrijdag hun producten aan tijdens een protestbrunch op de Dam en het Rokin in Amsterdam. Ze trakteren de voorbijgangers om aandacht te vragen voor de problemen waar ze mee kampen, zoals de stikstofkwestie. "Vandaag geven we alles weg", zei Ronne Smolders, boerin en bestuurder van organisator Agractie Nederland. "Want de boeren zijn trots op deze producten."

De broodjes, melk, cake, kaas en fruit vinden gretig aftrek. "We hebben 4000 krentenbollen gebakken en hebben 1200 plakken kaas meegenomen", zeggen twee boerinnen uit Lunteren. Mensen reageren positief op de actie, merken ze. "We laten hiermee zien dat je echt niet zonder de boer kunt."

Even verderop worden kalfsburgers gebakken. Daar ligt ook een flinke voorraad. "3000 stuks", zeggen de medewerkers van vleesleverancier VanDrie Group. "Dat zijn er helaas niet genoeg voor iedereen."

Smolders zei te hopen dat er een gesprek ontstaat tussen de boeren en de voorbijgangers, onder wie ook veel toeristen. "Stel vragen en luister naar elkaar. Laat vandaag vooral in het teken staan van verbinding."

Op en rond de Dam mochten van de gemeente 25 tractoren staan. Het zijn er iets meer geworden, maar de aankomst ervan in de vroege ochtend leidde niet tot problemen. Bij de tractoren staan protestborden met teksten als 'No farmers no food' en 'Laat boeren boeren'. Vanwege de regen staan er wat partytenten om te schuilen en heaters om warm te blijven.

Ook hebben de boeren een paar koeien, konijnen, schapen en een pony meegebracht. Agractie Nederland had vooraf gezegd zo'n 15.000 mensen te verwachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen