Clicky

 
Transport Online - BNNVARA: deel kosten College Tour voor Huys

BNNVARA: deel kosten College Tour voor Huys

BNNVARA: deel kosten College Tour voor Huys
13-12-2019 09:56 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:30 uur] De kostenstijging van 42,7 procent voor College Tour kwam niet alleen doordat productiehuis Medialane, waar presentator Matthijs van Nieuwkerk nauwe banden mee onderhoudt, het programma ging maken en daarvoor een bedrag ontving. Een deel van de kosten is toe te schrijven aan de zogenoemde formatfee die moest worden uitgekeerd aan bedenker Twan Huys. Ook moest het programma een restyling ondergaan.

Dat zeggen de NTR en BNNVARA na vragen van minister Arie Slob (Media) die de omroepen om opheldering vroeg over de gestegen kosten van het tv-programma. Hij vindt het raar dat de kosten van College Tour zo fors omhooggingen toen een extern productiehuis het programma mocht gaan maken. Eenzelfde situatie deed zich voor met de reisprogramma's van Floortje Dessing.

Volgens de omroepen moest er een nieuw decor komen omdat het van NPO 2 naar NPO 1 verhuisde. Ook was een nieuw intro nodig met bijbehorende muziek. De omroepen willen niet toelichten om hoeveel geld het precies gaat.

Andere onderhandelingspositie

Door een speciale constructie kan presentator Matthijs van Nieuwkerk meer verdienen dat het toegestane maximum voor de publieke omroep (maximaal 181.000 euro), iets waar Slob van af wil. Zulke overeenkomsten zijn "niet de weg die je wil gaan", zei hij.

De keuze om Medialane het programma te laten maken hing samen met "de korte voorbereidingstijd voor de nieuwe reeks en de prettige bestaande werkrelaties tussen Matthijs van Nieuwkerk, het bedrijf en NTR/BNNVARA." De omroepen ontkennen dat Van Nieuwkerk extra geld heeft ontvangen voor formatontwikkeling van het programma.

NPO zelf liet vrijdag in een reactie weten dat aanbieders van programma's die succesvol zijn op de publieke omroep "over het algemeen een andere onderhandelingspositie" hebben als het gaat om de kosten. De discussie over de beloning van Van Nieuwkerk en Floortje Dessing is opgelaaid na het uiterst kritische rapport van de Rekenkamer over de kosten van hun programma’s.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,987
Diesel1,758

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions