Clicky


GroenLinks vraagt advies omstreden toelage Isabelle Diks

GroenLinks vraagt advies omstreden toelage Isabelle Diks
10-12-2019 11:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - GroenLinks legt een omstreden vergoeding die Tweede Kamerlid Isabelle Diks heeft ontvangen voor aan de nieuwe integriteitsadviseur van de Tweede Kamer. Diks kreeg een vergoeding omdat ze in Leeuwarden zou wonen, maar verbleef volgens HP/De Tijd het leeuwendeel van de tijd in haar appartement in Den Haag. Maar Diks "is Kamerlid en dat blijft ze", zegt partijleider Jesse Klaver.

De bijna halve ton die Diks ontving, is wel "onwijs veel geld", vindt Klaver. Hij wil weten of ze daar wel recht op had. GroenLinks schakelt daarom oud-griffier Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden in, die per 1 januari aan de slag gaat als integriteitsadviseur voor de Kamer. Als die concludeert dat Diks de vergoeding ten onrechte ontving, "gaan we kijken hoe we daarmee omgaan. Maar ik ga daar niet op vooruitlopen."

Diks kwam onlangs al in opspraak omdat ze wachtgeld ontving bovenop haar salaris als Kamerlid. Ze kreeg dat omdat ze haar hogere loon als wethouder voor GroenLinks in Leeuwarden in 2017 inruilde voor dat van Kamerlid. Haar partij was daarvan niet op de hoogte en vond de toelage niet gepast. Na overleg met partijleider Jesse Klaver betaalde Diks het wachtgeld terug.

Verblijskostenvergoeding

HP/De Tijd onthulde dinsdag dat Diks ook een zogeheten verblijfskostenvergoeding opstreek. Die kreeg ze omdat ze bij de Kamer had opgegeven dat ze in Leeuwarden woonde. Kamerleden die zover weg wonen, kunnen daarvan bijvoorbeeld een hotelkamer of een appartement betalen om in Den Haag een nacht over te blijven. In Diks' geval is het bedrag opgelopen tot ruim 46.000 euro.

Maar Diks brengt het grootste deel van haar tijd door in haar Haagse woning, constateerde HP/De Tijd op gezag van bronnen uit de directe omgeving van de GroenLinkser. Ze zou haar Friese huis al een poos te koop hebben staan. Diks noemt de verdeling van haar tijd over Leeuwarden en Den Haag zelf ook "scheef".

Huis verkocht

Sinds zondag vermeldt de website van de Kamer dat Diks in de hofstad woont en niet langer in Leeuwarden. Haar huis in Leeuwarden is inmiddels verkocht.

Diks is niet het eerste Kamerlid dat deze vergoeding mogelijk ten onrechte ontving. PVV'er Dion Graus en FVD-Kamerlid Theo Hiddema kwamen eerder dit jaar om diezelfde reden onder vuur. Hiddema gaf toe en stortte het ontvangen geld terug aan de Kamer. Graus houdt vol dat hij wel degelijk in Limburg woont en recht heeft op de toelage.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions