Clicky


Weggebruikers negeren nog steeds massaal rode kruisen

Weggebruikers negeren nog steeds massaal rode kruisen
09-12-2019 20:03 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Dagelijks worden op grote schaal rode kruisen boven de weg genegeerd. Daarmee is de veiligheid van de weginspecteurs van Rijkswaterstaat, maar ook die van andere hulpverleners, bergers, wegwerkers en andere weggebruikers in gevaar.

In 2019 heeft Rijkswaterstaat tot nu toe al bijna 2 keer zoveel boetes uitgeschreven voor het negeren van rode kruisen als in 2018. Uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, blijkt dat 80 procent van de weggebruikers andere weggebruikers soms tot vaak rode kruisen ziet negeren. 12 procent zegt zelf wel eens onder een rood kruis te zijn doorgereden, al dan niet bewust.

#nietvoorniX

Rijkswaterstaat vraagt deze week samen met onder andere politie, ANWB, ambulance, bergers en wegwerkers extra aandacht voor de gevaren van het negeren van rode kruisen. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag bij Shell verzorgingsplaats Bospoort de slogan #nietvoorniX gelanceerd.

'Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets. Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk. Voor de mensen die op de weg aan het werk zijn, zoals weginspecteurs of hulpverleners. Maar je brengt ook andere weggebruikers in gevaar. Met #nietvoorniX vragen we hier deze week extra aandacht voor', aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.

De slogan wordt onder andere op de borden boven de weg (DRIPS) getoond en via social media ingezet. Daarnaast is deze week op verschillende verzorgingsplaatsen door het hele land een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto is in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto zijn ervaringen van weginspecteurs te lezen en te beluisteren via een omgebouwde ANWB-praatpaal.

Meer dan 10.000 boetes

In 2019 zal het totaal aantal uitgeschreven boetes door politie en Rijkswaterstaat voor het negeren van rode kruisen naar verwachting ruim boven de 10.000 uitkomen. Alleen Rijkswaterstaat heeft tot nu toe al meer dan 3000 boetes uitgeschreven. In 2018 werden nog 1653 boetes uitgeschreven door weginspecteurs van Rijkswaterstaat met boa-status.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions