Transport Online - Veiligheid op Nederlandse spoor blijft hoog, overwegen grootste zorg

Veiligheid op Nederlandse spoor blijft hoog, overwegen grootste zorg

Veiligheid op Nederlandse spoor blijft hoog, overwegen grootste zorg
05-12-2019 16:52 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - De veiligheid op het Nederlandse spoor blijft hoog. Toch gaat het nog af en toe mis. Ongevallen op overwegen zorgen voor de meeste slachtoffers. Opvallend is het groeiend aantal Stop-Tonend Sein passages, zoals rijden door rood op het spoor wordt genoemd. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar jaarverslag over de spoorwegveiligheid in 2018. Minister Van Nieuwenhuizen heeft het jaarverslag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal slachtoffers op het spoor is de afgelopen tien jaar geleidelijk gedaald. In 2018 vallen er zestien dodelijke slachtoffers, zes zwaargewonden en elf lichtgewonden. Van dit totaal zijn veertien dodelijke slachtoffers en drie zwaargewonden het gevolg van een overwegongeval, onder wie de slachtoffers van het ongeval met de Stint in Oss. Overwegen blijven dus het grootste punt van zorg.

Rijden door rood

In 2018 komt het 137 keer voor dat een trein zonder toestemming een Stop-Tonend Sein passeert (STS-passage). Dit is een duidelijke toename ten opzichte van de vier jaar ervoor. Ondanks de toename van de STS-passages, is het gevaar ervan afgenomen. Relatief veel STS-passages gebeuren op rangeerterreinen. Door de lage snelheden is hier minder kans op gevaar. Daarbij zijn de afgelopen jaren seinen verbeterd en grijpt de automatische treinbeïnvloeding -een soort automatische noodrem- sneller in waardoor de trein eerder tot stilstand komt.

Veiligheidscultuur

Nieuw in het jaarverslag is de aandacht voor de veiligheidscultuur binnen de spoorwegbranche. De ILT ziet dat individuele ondernemingen leren van de eigen incidenten. Tegelijkertijd constateert de inspectie dat de samenwerking in de sector beter kan. Daar waar partijen elkaar op het spoor tegenkomen, vormen verbindingen en overdrachtsmomenten risico’s. De kennis- en informatie-uitwisseling moet beter om deze risico’s scherper in beeld te krijgen en te beperken. Daarom richt de ILT vanaf 2018 de focus op het verbeteren van de veiligheidscultuur in de spoorsector.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen