Clicky

 
Transport Online - Spoedwet stikstof overtuigt oppositie niet

Spoedwet stikstof overtuigt oppositie niet

Spoedwet stikstof overtuigt oppositie niet
04-12-2019 16:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:11 uur] Het kabinet moet veel meer doen om de natuur te beschermen tegen stikstof, anders hoeft het niet te rekenen op steun van de linkse oppositie voor een spoedwet die met name de woningbouw vlot moet trekken. GroenLinks, SP en PvdA wijzen daarbij naar een advies van de Raad van State, die de voorgestelde aanpak ook te vrijblijvend vindt.

Het kabinet wil de woningbouw weer op gang brengen, onder meer door projecten met een relatief kleine stikstofuitstoot vrij te stellen van een vergunningsplicht. Maar dat kan volgens de Raad van State alleen standhouden als ook concrete maatregelen worden genomen om de natuur te beschermen.

Die maatregelen ontbreken nog en dat maakt "de juridische ijsvloer niet al te dik", vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag. "De kans is groot dat vergunningsaanvragen door het ijs gaan zakken." Ook SP'er Frank Futselaar en Laura Bromet van GroenLinks willen dat verantwoordelijk minister Carola Schouten (Natuur) haar huiswerk opnieuw maakt.

Futselaar merkt daarbij op dat al sinds eind mei duidelijk is dat de natuur beter moet worden beschermd. De Raad van State zette toen als hoogste bestuursrechter een streep door de manier waarop tot dan toe vergunningen werden verleend voor activiteiten waar stikstof bij vrijkomt. "Het land betaalt sindsdien een zware prijs voor besluiteloosheid."

Ook Bromet vindt dat er allang een plan had moeten liggen voor meer natuur in Nederland. Zij wil daarnaast meer maatregelen om de neerslag van schadelijke stikstofverbindingen in de natuur bij de bron aan te pakken. De landbouw moet wat GroenLinks betreft de uitstoot in de komende vijftien jaar stapsgewijs halveren.

Schouten denkt dat de spoedwet wél juridisch houdbaar is. "De Raad van State zegt dat het kan, als je ook maar werkt aan een breder pakket. En dat doen we", aldus de bewindsvrouw. Zij wijst er verder op dat het kabinet al 250 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor natuurherstel.

Het kabinet heeft voor de spoedwet steun nodig van minstens één van de linkse oppositiepartijen. Hun stem kan doorslaggevend zijn in de Eerste Kamer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats