Transport Online - Celstraf en rijontzegging voor ernstig ongeluk in Veghel

Celstraf en rijontzegging voor ernstig ongeluk in Veghel

Celstraf en rijontzegging voor ernstig ongeluk in Veghel
04-12-2019 13:37 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Een 25-jarige man uit Veghel maakte zich in november vorig jaar schuldig aan zeer onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag. Hij veroorzaakte in zijn woonplaats een aanrijding met een fietser, die daardoor blijvend hersenletsel opliep. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van drie jaar. Ook krijgt hij zijn auto niet terug.

De verdachte had in Oss zijn verjaardag gevierd en was rond 05.30 uur op weg naar huis. In Veghel verloor hij de macht over het stuur, schoot een parallelweg op en raakte daarbij een fietser. Het slachtoffer liep door de aanrijding blijvend hersenletsel en diverse botbreuken op.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte te veel alcohol had gedronken om nog te mogen rijden. Ook wist hij dat zijn auto technisch niet in orde was, omdat zijn achterbanden niet of onvoldoende profiel hadden. Desondanks ging hij op pad. Daarbij komt dat hij 76 km/uur reed waar hij 50 km/uur mocht rijden. Ook haalde hij op ongeoorloofde wijze een auto in die voor een verkeerslicht stond te wachten waarna hij de macht over het stuur verloor. De combinatie van al die overtredingen is volgens de rechtbank te kwalificeren als zeer onvoorzichtig en onachtzaam.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich volstrekt onverantwoordelijk heeft gedragen. Daarnaast heeft de verdachte eerder strafbeschikkingen gekregen voor te hard rijden, rijden onder invloed en het verlaten van een plaats van ongeval. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte tijdens het reclasseringstoezicht liet zien zijn gedrag te willen veranderen. Hij had contact met het slachtoffer en toonde berouw.

Al met al ziet de rechtbank aanleiding om zwaarder te straffen dan het uitgangspunt voor een verkeersmisdrijf onder deze omstandigheden, namelijk zeven maanden cel en een rijontzegging van drie jaar. De rechtbank legt twee van de negen maanden celstraf voorwaardelijk op om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. Bij het bepalen van deze straf realiseert de rechtbank zich dat geen enkele straf recht kan doen aan de zeer tragische gevolgen die het ongeval voor het slachtoffer heeft gehad.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen