Clicky


VEH: Nieuwe tegenvaller energierekening dreigt

VEH: Nieuwe tegenvaller energierekening dreigt
02-12-2019 10:33 | Financieel | auteur ANP

AMERSFOORT - Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich zorgen over een stijging van de netbeheerkosten waardoor de energierekening van huishoudens opnieuw hoger uit dreigt te vallen. Netbeheerders moeten enorme investeringen doen in het elektranetwerk en het gasnetwerk langzaam maar zeker ontmantelen om alle klimaatambities waar te maken, aldus de vereniging.

Een huishouden betaalt tussen de 180 en 200 euro per jaar voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat zogenoemde capaciteitstarief gaat in 2022 per huishouden met ongeveer 60 euro per jaar omhoog. Onduidelijk is volgens VEH nog of de verhoging komend jaar al in stapjes wordt ingevoerd, of in één keer in 2022.

"Landelijk netbeheerder TenneT won recentelijk een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Als gevolg hiervan worden de hogere dan geplande kosten van investeringen in het gas- en elektranetwerk doorberekend aan klanten", aldus Hans André de la Porte van de vereniging. "De stijging is tot nu toe onvoldoende in beeld bij politiek Den Haag. Die hogere kosten komen bovendien op de verhoging van de energiebelastingen op gas in de komende jaren."

Door de jaarlijks verder oplopende kosten staat volgens belangenvereniging de lasten-neutrale verduurzaming, zoals genoemd in het Klimaatakkoord, onder zware druk. Uitgangspunt van de verduurzamingsoperatie zou zijn dat hogere kosten worden gecompenseerd door lagere lasten.