Clicky


Vermiste Urker 'Lummetje' had twee opvarenden

Vermiste Urker 'Lummetje' had twee opvarenden
28-11-2019 09:30 | Incidenten | auteur ANP

DEN HELDER - De vermiste vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, had twee opvarenden. Gevreesd wordt voor hun leven. Een marineschip ter plaatse gaat met onderwaterapparatuur zoeken naar de visserskotter, die verdween tussen Texel en Den Helder. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gezegd.

Naar de vissersboot uit Urk zijn al sinds donderdagochtend vroeg meerdere reddingsschepen op zoek. Ook een helikopter is aanwezig. Ter plaatse zijn een vlot en lichtjes van reddingsvesten gevonden, maar van het schip en de opvarenden ontbreekt elk spoor.

Het weer op de locatie, zo'n 7 kilometer voor de kust van Texel, is slecht. Er is een windkracht 5 à 6 en er zijn golven van 1,5 tot 2 meter hoog. Het marineschip, de Zr. Ms Makkum, heeft sonarapparatuur en duikers aan boord. Met die sonar kunnen ze de bodem afspeuren.

Het noodbaken van het schip zond rond 05.45 uur een noodsignaal uit. Zo'n baken komt door waterdruk los van het schip als een schip zinkt.

Eerder donderdag zei een woordvoerder van de Kustwacht dat het "aannemelijk is" dat het schip gezonken is.