Transport Online - Ontnemingen tot 100.000 euro geëist tegen pluimveehouders vanwege houden van teveel kippen

Ontnemingen tot 100.000 euro geëist tegen pluimveehouders vanwege houden van teveel kippen

Ontnemingen tot 100.000 euro geëist tegen pluimveehouders vanwege houden van teveel kippen
26-11-2019 19:47 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het OM heeft dinsdag tegen twee pluimveehouders uit de provincie Utrecht boetes van 25.000 euro en ontnemingen tot 100.000 euro geëist. De bedrijven hadden volgens het OM te weinig dierrechten in vergelijking met het aantal dieren dat zij hielden.

Uit onderzoek door de NVWA blijkt dat twee bedrijven uit Woudenberg gezamenlijk voor tienduizenden stuks pluimvee meer hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden gekocht of geleased, aldus het OM. Eén bedrijf uit Woudenberg hield vermoedelijk 40.000 eenheden te veel, het andere bedrijf uit Woudenberg bijna 20.000 eenheden.

"Mestrechten zijn een bijzonder actueel onderwerp momenteel," zei de officier op zitting: “Het systeem om de uitstoot van de agrarische sector te maximeren is een cruciaal onderdeel van het Nederlands milieubeleid." Het stelsel van dierrechten is in het leven geroepen, zodat de overheid de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt in een jaar kan beheersen. De Meststoffenwet maakt onderdeel uit van een Europees systeem waarin de maximale mestproductie op lidstaat niveau is gemaximeerd. Het systeem kent een plafond; op enig moment is er in Nederland een maximaal aantal dierrechten aanwezig, waarmee op landelijk niveau de maximale hoeveelheid varkens en pluimvee in Nederland wordt geregeld. Dieren belasten het milieu door uitstoot van stikstof, fosfaat, ammoniak en overige broeikasgassen. Daarnaast produceren ze fijnstof en geur. Het dierrechtensysteem dient dus ook voor het belang van milieu- en volksgezondheid.  Aan het verkrijgen van dierrechten zijn kosten verbonden.

Het overtreden van de meststoffenwet leidt tot ondermijning van het systeem en concurrentievervalsing: “Niets is frustrerender dan zelf je bedrijf runnen volgens de regels, terwijl anderen die het niet zo nauw nemen met de regels daarmee gewoon wegkomen zonder consequenties,” zei de officier. Aanschaffen of leasen van voldoende rechten kosten bespaart veel geld ten opzichte van collegae pluimveehouders die wel over voldoende rechten beschikten. Het Openbaar Ministerie eist dat het geld, dat deze pluimveehouders met dit tekort aan rechten hebben bespaard, moet worden ontnomen. Het gaat om 97.044,86 en 46.955,22 euro.

Daarnaast eist het OM eist tegen de pluimveehouders uit Woudenberg 25.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak. De zaken tegen twee andere pluimveehouders die waren gedagvaard voor de zitting, zijn aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,745
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions