Clicky


'Kabinet kan veehouderij niet blijven ontzien'

'Kabinet kan veehouderij niet blijven ontzien'
26-11-2019 13:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Greenpeace vindt dat het kabinet met de spoedwet over stikstofuitstoot laat zien dat het "voor de feiten wegloopt". Volgens de milieuorganisatie moet het kabinet terug naar de tekentafel en kan het de veehouderij als belangrijkste sector die stikstof uitstoot niet blijven ontzien. "Dat betekent een transitie naar ecologische landbouw met minder dieren. Op korte termijn kan het kabinet aan de slag met verplichte weidegang voor koeien en de import van soja voor veevoer drastisch verminderen."

De Raad van State bracht dinsdag een kritisch advies uit over de wetgeving die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voorstelt. Ze wil onder meer bouwprojecten waarbij maar weinig stikstof in de lucht komt vrijstellen van natuurvergunningen. Projecten die kunnen bijdragen aan het neerkomen van stikstof in de natuur, maken momenteel nauwelijks kans op een vergunning. Dat wil het kabinet zo snel mogelijk verhelpen.

Het hoogste adviesorgaan van de regering vindt dat eerst de natuur adequaat moet worden beschermd. Naar aanleiding van het advies van de Raad constateert Greenpeace dat het voorstel van Schouten "juridisch onhoudbaar" is "en Nederland langer dan nodig op slot blijft".