Clicky


Strafeisen tot 14 jaar voor invoer van ruim 10.000 kilo cocaïne bij voormalig Van Wanrooy Transport

Strafeisen tot 14 jaar voor invoer van ruim 10.000 kilo cocaïne bij voormalig Van Wanrooy Transport [+video]
26-11-2019 13:27 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - Ruim 10.000 kilo cocaïne, een partij van bijna 3500 kilo een van bijna 7000 kilo, met een straatwaarde van meer dan een half miljard euro’s in containers verstopt tussen dekladingen bananen. Voor hun rol bij de invoer van deze twee partijen cocaïne in Nederland staan een man en vrouw uit Oosterhout terecht voor de rechtbank Rotterdam. De officieren van justitie van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eisten maandagmiddag tegen hen gevangenisstraffen van respectievelijk 14 en 12 jaar.

Het OM houdt twee medeverdachten verantwoordelijk voor betrokkenheid bij de invoer van de 3500 kilo cocaïne. De tegen hen geëiste celstraffen: 9 en 6 jaar.

De cocaïne, eenmaal 3500 kilo en eenmaal 7000 kilo, kwam in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen bij de haven van Antwerpen. Volgens het OM zijn de drugs na aankomst in de haven door het transportbedrijf van een van de hoofdverdachten naar Nederland gebracht. Op videobeelden is de vrachtwagen met deklading bananen vastgelegd, waaruit zonder medeweten van de verdachten, de 3500 kilo cocaïne al is verwijderd.

De eerste partij van 3500 kilo cocaïne is op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. De cocaïne, in 3000 pakketten, werd er uitgehaald en vernietigd.

Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek dat de twee hoofdverdachten ook verdacht worden van betrokkenheid bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden.

Rolverdeling

De vier verdachten zijn een 56-jarige man uit Oosterhout, eigenaar van voormalig Van Wanrooy Transport, een 34-jarige vrouw uit Oosterhout, een 32-jarige Amsterdammer en een 65-jarige man van geboorte uit Turnhout (B). Het OM dicht ieder van hen een andere rol toe.

Eén van de medeverdachten is naar het oordeel van het OM de persoon die de deklading heeft geregeld waarin de cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland vervoerd kon worden. Volgens het OM heeft hij het fruitbedrijf opgericht met het uitsluitende doel dat te gebruiken om cocaïne Nederland in te voeren. Een dekmantelbedrijf dus. Ook wordt de man verdacht van witwassen. Het OM eiste tegen hem 9 jaar.

De andere medeverdachte is de chauffeur die de container, waarin de douane in Antwerpen eerder de bijna 3500 kilo cocaïne had aangetroffen, van Antwerpen naar Oosterhout heeft vervoerd. Hij hoorde 6 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

De man en vrouw uit Oosterhout zijn de hoofdverdachten. Zij hebben van de vier verdachten, naar het oordeel van het OM, niet alleen de grootste rol gehad bij de invoer, maar zijn ook betrokken geweest bij de invoer van niet één maar twéé zendingen cocaïne: de zending van bijna 3500 kilo evenals de eerdere zending van bijna 7000 kilo cocaïne die op 30 december 2017 in de haven van Antwerpen arriveerde.

Internationale cocaïnehandel

Het gaat hier om een enorme hoeveelheid onderschepte cocaïne: maar liefst 10.500 kilo. De officieren maandagmiddag in hun requisitoir: “Voor uw beeld: In 2017 is er in Nederland in totaal 14.600 kilo cocaïne in beslag genomen. In België ging het om 45.000 kilo cocaïne. De in beslag genomen hoeveelheid van 10.500 kilo cocaïne is dus een substantieel deel van wat er normaal in een jaar aan cocaïne wordt onderschept.”

Deze transporten vertegenwoordigen dus een aanzienlijk deel van de volledige cocaïnemarkt van Europa. Tevens vertegenwoordigen zij de ernstige vormen van zware criminaliteit die daarmee gepaard gaan. Van het omkopen van ambtenaren en het witwassen van crimineel geld tot aan de golf liquidaties die allemaal synoniem zijn geworden met de internationale cocaïnehandel.

"De internationale cocaïnehandel is zonder enige twijfel de motor en drijfveer achter de georganiseerde misdaad. Binnen en buiten Nederland. Wrang genoeg zijn er tal van voorbeelden te geven van hoe deze georganiseerde misdaad zich op de straat laat gelden. In de laatste jaren en maanden lijkt de maatschappij hier steeds vaker mee geconfronteerd te worden. De voorbeelden zijn eindeloos en lijken steeds grenzen te verleggen qua gruwelijkheid."

Schoolvoorbeeld van ondermijning

Daartegen moet hard worden opgetreden. “In deze strafzaak  staan meerdere verdachten terecht. Er is gebruik gemaakt van een legitiem bedrijf en een dekmantelbedrijf om de invoer en verdere verspreiding van de cocaïne mogelijk te maken: Een schoolvoorbeeld van ondermijning”, aldus de officieren van justitie op zitting. Ondermijnende criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en die vaak met veel geweld gepaard gaat, is onwenselijk.

“De verdachten die vandaag voor uw rechtbank staan, zijn misschien niet direct te linken aan deze gewelddadige en ondermijnende vervolgdelicten. Maar wat zij op dit vlak tekort schieten, compenseren zij ruim met de essentiële rol die zij vervullen in de cocaïnehandel.” Het OM is daarom de mening toegedaan dat zware strafeisen gepast zijn.

Uitspraak

De rechter heeft aangegeven vóór eind december uitspraak te willen doen.