Clicky


Petitie tegen ontslag flexmedewerkers NS Klantenservice

Petitie tegen ontslag flexmedewerkers NS Klantenservice
26-11-2019 10:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - Medewerkers van NS Klantenservice zijn een petitie gestart voor het behoud van 40 van de ongeveer 285 collega’s. Die hebben onlangs te horen gekregen dat hun flexcontract tegen de afspraken in niet wordt verlengd.

FNV-bestuurder Henri Janssen: "In radiospotjes vraagt NS-topman Van Boxtel: Wat maakt jou 100% NS? Het is dan ook onbegrijpelijk dat ze nu deze 100% NS-ers eruit wil werken."

De veertig medewerkers zijn uitzendkrachten in dienst van uitzendbureau Young Capital (YC). NS en YC geven als reden voor het ontslag de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, die per 1 januari 2020 in gaat. Daarin wordt het voor werkgevers minder aantrekkelijk gemaakt om mensen via payroll in te huren. "Maar iemand inhuren via payroll of via een uitzendbureau is echt iets anders. Het is dus een kulreden", aldus Janssen.

De veertig arbeidsplaatsen gaan niet verloren. NS en YC willen de huidige flexwerkers inruilen voor nieuwe. Janssen: "Het is te gek voor woorden. Er is dus genoeg werk en toch verliezen deze mensen hun baan." 

Bij NS Klantenservice werken 215 van de 285 medewerkers op basis van een flexcontract. "Dat betekent dat driekwart geen vaste baan heeft. Wij vinden dat er voor vaste werkzaamheden ook vaste contracten moeten zijn", aldus Janssen.

Ook de directe leidinggevenden van de uitzendkrachten zijn niet blij met de gang van zaken. Ze geven aan het een aderlating te vinden. Janssen: "Ze willen deze collega’s helemaal niet kwijt. Ook omdat daarmee veel ervaring en kennis verloren gaat." 

De uitzendkrachten werken gemiddeld al bijna drie jaar bij NS. Hen was beloofd dat zij als uitzendkracht in ieder geval 5,5 jaar mochten blijven en binnen die tijd zelf de kans zouden krijgen te solliciteren op vacatures binnen NS.

De medewerkers die de petitie ondertekenen willen samen met FNV een gesprek met de NS-directie om te kijken hoe de uitzendkrachten zich kunnen blijven inzetten voor het bedrijf. "Ze willen heel graag blijven en hun directe collega’s en leidinggevenden willen dat ook. We moeten hier dus een oplossing voor zien te vinden", aldus Janssen.