Clicky


OM eist werkstraf om wangedrag Marco Kroon

OM eist werkstraf om wangedrag Marco Kroon
25-11-2019 17:28 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft 100 uur werkstraf geëist tegen militair Marco Kroon wegens strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart. Hij heeft volgens de aanklager een agent mishandeld door hem opzettelijk een kopstoot te geven. Ook heeft hij volgens het OM schennis van de eerbaarheid gepleegd toen hij zijn piemel toonde aan een agente, waarvan zij aangifte deed wegens belediging. Verder zou hij een andere agente hebben beledigd door zijn middelvinger op te steken. Hoewel het OM niet twijfelde aan die laatste belediging, vroeg de officier daarvoor toch vrijspraak omdat er te weinig bewijs is.

De officier van justitie zei dat het niet alleen vervelend en provocerend gedrag was "van een man in een kikkerpak", maar dat het om verwijtbaar strafbaar gedrag ging. De beelden die hiervan zijn gemaakt - door bodycams van de politie en een gemeentecamera - bevestigen volgens hem duidelijk de aantijgingen. De vermeende opgestoken middelvinger is niet gefilmd. Ook de vrouw van Kroon maakte een filmpje, omdat het mogelijk bewijs kon zijn. Alle beelden werden maandag uitvoerig vertoond en besproken in de rechtszaal.

De drager van de Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, zei maandag voor de militaire rechtbank Arnhem dat hij geen bedoeling had een kopstoot te geven. Volgens hem ging het om een reflexbeweging door de pijnprikkels die de strakke handboeien veroorzaakten. Hij ontkende ook dat hij zijn geslachtsdeel aan de agente toonde en "zwaaiende of op en neer gaande bewegingen maakte". Hij plaste en maakte daarna afschuddende bewegingen voordat hij zijn pak weer omhoog trok, zei Kroon.

Er is geen tolerantie voor geweld tegen agenten, benadrukte de aanklager. En juist omdat Kroon niet zomaar een militair is maar een "onderscheiden majoor met een indrukwekkende staat van dienst" rekent de aanklager de handelingen zwaar aan. Kroon is een bekende Nederlander en heeft het aanzien van de krijgsmacht geschaad, aldus het OM.

De militair werd in 2009 onderscheiden voor heldhaftig gedrag in Afghanistan. Hij kwam later in opspraak. Hij werd in 2011 vrijgesproken van drugsbezit en -gebruik, maar wel veroordeeld voor het doorleveren van enkele stroomstootwapens.