Clicky


Drie aanhoudingen bij intocht Sint in Rijswijk

Drie aanhoudingen bij intocht Sint in Rijswijk
23-11-2019 16:37 | Binnenland | auteur ANP

RIJSWIJK - [update 18:51 uur] Bij de intocht van Sinterklaas in Rijswijk zijn zaterdag drie mensen opgepakt. Een van hen kon geen legitimatie tonen, de andere twee stonden op een plek waar dat niet mocht en weigerden weg te gaan. De intocht is verder "zonder noemenswaardige incidenten" verlopen, meldt de gemeente.

Volgens Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn de opgepakte mensen geen actievoerders uit haar gelederen. Een woordvoerder van de politie zei daar geen uitspraken over te kunnen doen.

Van tevoren had de gemeente overleg met tegenstanders van Zwarte Piet. Voor hen was bij het oude stadhuis een vak ingericht waar ze konden demonstreren. In twee bussen werden de activisten van KOZP daar naartoe gebracht. Ze droegen teksten mee als 'No more blackface, Zwarte Piet kan echt niet' en 'Zwarte piet is zwart verdriet'. Na afloop liet de organisatie weten verbolgen te zijn over de locatie omdat deze "onvoldoende zichtbaar en hoorbaar" was.

Uit onvrede bleven de actievoerders weg bij de intocht in Heerhugowaard. Volgens KOZP werd op het laatste moment een nieuwe locatie voor de demonstratie toegewezen "waar de demonstranten zichtbaar noch hoorbaar zouden zijn voor publiek en intocht". "Vandaag is op twee plaatsen waar vreedzaam gedemonstreerd zou worden door KOZP het recht op demonstratie ingeperkt en is demonstreren onmogelijk gemaakt", aldus een teleurgestelde organisatie.

De gemeente had speciaal een plek aan de Zuidtangent gereserveerd. Die plaats was in overleg met de politie gekozen, maar omwille van de veiligheid geheim gehouden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions