Transport Online - Kuehne + Nagel neemt Rotra's wegtransport en logistieke activiteiten over

 


Kuehne + Nagel neemt Rotra's wegtransport en logistieke activiteiten over

Kuehne + Nagel neemt Rotra's wegtransport en logistieke activiteiten over
19-11-2019 19:06 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

ROTTERDAM - [update 19:33 uur] Kuehne + Nagel en Koninklijke Rotra kondigen dinsdag de overname aan van de wegtransport- en logistieke activiteiten van Rotra, een bedrijf met het hoofdkantoor in het Nederlandse Doesburg met ongeveer 800 werknemers en een jaarlijkse netto-omzet van meer dan 100 miljoen euro.

Na de recente overname van de Jöbstl Group in Oostenrijk, is deze overname een nieuwe strategische stap voor Kuehne + Nagel bij de uitbreiding van haar leidende Europese netwerk in het wegtransport met sterke posities in alle belangrijke markten.

"Rotra is een toonaangevende en goed gewortelde speler in Nederland en België - twee van de zwaartepunten voor de logistiek in Europa", zegt Stefan Paul, lid van de raad van bestuur van Kuehne + Nagel International AG, verantwoordelijk voor de wegtransporttak.

Hun activiteiten vormen een strategische aanvulling op het bestaande netwerk van Kuehne + Nagel in heel Europa; ten voordele van onze lokale en internationale klanten die toegang hebben tot onze uitgebreide serviceportfolio in deze regio.”

Rotra heeft een vloot van meer dan 200 vrachtwagens, die over de hele wereld over land transporteren en contractlogistieke diensten verlenen aan Nederlandse, Belgische en internationale klanten. Het beheert crossdockfaciliteiten in Nederland en in België.

Continuïteit wegtransport

Waarom maakt Rotra na 110 jaar de keuze om met de logistieke en wegtransportactiviteiten aan te sluiten bij Kuehne + Nagel? Machiel Roelofsen, directeur Rotra, licht toe: "We zien al enige tijd ontwikkelingen in de markt die vragen om een doortastend antwoord. Het wordt op termijn lastiger om een goed dekkend Europees wegtransport partnernetwerk in stand te houden. Partners vallen weg door overname of gebrek aan opvolging. Daarom is het goed om nu de krachten te bundelen." 

Kuehne + Nagel is een van de meest succesvolle logistieke ondernemingen in de wereld en heeft reeds 120 wegtransport depots in Europa. Deze transactie stelt Kuehne + Nagel in staat om het wegtransport netwerk te versterken in Nederland en België. Voor beide partijen betekent de transactie een win-win.

Rotra biedt een goed transportnetwerk en zeer goed opgeleide en professionele medewerkers. Om continuïteit te waarborgen is gekozen voor Kuehne + Nagel; een kapitaalkrachtige partij die groeimogelijkheden biedt voor de medewerkers en klanten. Harm Roelofsen: "We geloven dat dit een goed moment is, juist omdat ons bedrijf er goed voorstaat. We hebben dit besluit genomen vanuit kracht, gericht op wat goed is voor de divisie wegtransport op de lange termijn. We streven als bedrijf altijd naar continuïteit voor onze medewerkers en klanten. Vandaag, morgen en daarna. In Kuehne + Nagel hebben we een partner gevonden die op dezelfde manier kijkt naar de toekomst." 

De broers Machiel en Harm Roelofsen blijven betrokken bij de wegtransport- en logistieke activiteiten als directieleden van Kuehne + Nagel Nederland en België. De voormalige Rotra-bedrijfsonderdelen wegtransport en logistiek zullen in Nederland en België een leidende rol krijgen in het verder uitbouwen van de divisie ‘Overland’ binnen het Europese wegtransport netwerk van Kuehne + Nagel. De activiteiten worden op de huidige locaties voortgezet.

Koninklijke Rotra gaat zich richten op het verder uitbouwen van zee- en luchtexpeditie, binnenvaart en het vervoer per zeeschip van windmolens. De zee- en luchtexpeditie-tak van Rotra blijft zich ontwikkelen en is het niveau van digitale expediteur zeer dicht genaderd. De nieuwe website en het klantportaal ‘myRotra’ voor online boeken, traceren van zendingen, tarifering en zending statistieken ondersteund door een chat- functionaliteit worden nog dit jaar geïntroduceerd. De focus blijft liggen op de hoge service- en innovatiegraad die Rotra al jarenlang kenmerkt.

Container Terminal Doesburg (binnenvaart) wordt ‘preferred supplier’ van Kuehne + Nagel Ocean in Rotterdam, waardoor het volume zal stijgen. De ingang van de terminal is recent verbreed, zodat met grotere schepen kan worden gevaren en de kosten per container zullen afnemen.

Air & Ocean is winstgevend en er zijn voldoende partners beschikbaar om op lange termijn goede wereldwijde dienstverlening te blijven garanderen. Machiel Roelofsen kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst: "Met Kuehne + Nagel en onze medewerkers van wegtransport en logistiek willen we graag samen verder bouwen aan een mooie, duurzame toekomst. Met onze collega’s van Rotra Air & Ocean en Binnenvaart gaan we met ambitie en vertrouwen verder op de ingeslagen weg."

Opmerkelijke overname

Eind 2018 liet Kuehne + Nagel nog weten te stoppen met haar transportactiviteiten in Nederland. Volgens Kuehne + Nagel lag de reden voor het afstoten van het transport toen in het feit dat "de dynamiek in de transportmarkt, toenemende concurrentie en prijsontwikkelingen zorgen voor uitdagingen in de Business Unit (BU) Transport. Wij hebben te maken met onvoldoende transportvolumes en daardoor een blijvend gebrek aan backloads. We zijn de afgelopen jaren de nodige verbetertrajecten gestart om dergelijke uitdagingen binnen de BU Transport het hoofd te bieden, maar deze hebben niet geleid tot de gewenste en voor onze organisatie noodzakelijke, resultaten".

Op 21 maart van dit jaar werd bekend dat Peter Appel Transport de nieuwe transportpartner van Kuehne + Nagel werd. Welke rol Peter Appel Transport als partner heeft is niet bekendgemaakt.

Goedkeuring

De overname is onderworpen aan de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder goedkeuring door de bevoegde mededingingsautoriteiten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden