Transport Online - Honderden betogers naar ziekenhuizen Hongkong

Honderden betogers naar ziekenhuizen Hongkong

Honderden betogers naar ziekenhuizen Hongkong
19-11-2019 13:37 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

HONGKONG - Ziekenhuizen in Hongkong hebben de handen vol aan de behandeling van betogers die uit de Polytechnische Universiteit (PolyU) komen. De autoriteiten zeggen dat zich daar sinds dinsdagochtend al zo'n 280 demonstranten hebben gemeld.

De afgelopen dagen hadden zich honderden jonge betogers verschanst in de universiteit, die is omsingeld door de politie. Die meldt dat maandag bijna 1500 traangaspatronen en 1391 rubberkogels zijn afgevuurd. De autoriteiten zeggen dat universiteiten die zijn bezet dienst doen als "wapenfabrieken" waar betogers onder meer brandbommen in elkaar knutselen.

De meeste demonstranten zouden inmiddels zijn vertrokken uit PolyU. Er bevinden zich naar schatting nog zo'n honderd demonstranten in de instelling. De politie meldt dat op en rond de universiteit zo'n 1100 mensen zijn gecontroleerd. Zij zijn opgepakt of hun persoonlijke informatie is genoteerd. Dat laatste gebeurde bij minderjarigen die onder begeleiding van docenten het gebouw verlieten.

Achtergebleven betogers zoeken wanhopig naar een uitweg. "Ik heb het gevoel dat ik in de problemen zit", erkende een 22-jarige man, die op de campus met twee vrienden overlegde. "We proberen een ontsnappingsmogelijkheid te bedenken. Maar iedere keer dat we een plek kiezen, zien we dat er veel politie in de buurt is."

Demonstranten op de campus probeerden onder meer via de riolering te ontsnappen. Anderen lieten zich maandag vanaf een voetgangersbrug met touwen op een weg zakken. Daar haalden mensen op motorfietsen de studenten vervolgens op. De politie zegt dat naderhand 37 van die gevluchte betogers en motorrijders zijn opgepakt.

Ouders van demonstranten maken zich ondertussen grote zorgen. Een 50-jarige vrouw vertelt dat haar zoon en zijn vriendin zich hebben verschanst op de campus. Zij willen volgens de vrouw wel naar buiten komen, maar zijn bang om vervolgd te worden. Relschoppers riskeren een gevangenisstraf van tien jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen