Clicky


Tata Steel schrapt duizenden banen in Europa

Tata Steel schrapt duizenden banen in Europa
18-11-2019 19:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

IJMUIDEN - Tata Steel gaat tot 3000 banen schrappen in Europa. Dat heeft het staalconcern achter de hoogovens in IJmuiden in een verklaring aangekondigd. Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan in Nederland.

Hoe de reorganisatie precies uitpakt per locatie wil Tata Steel volgens een woordvoerder eerst bespreken met de eigen ondernemingsraad. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de ingreep betrekking op het kantoorpersoneel.

Dat het bedrijf zou gaan reorganiseren was al bekend, maar over de omvang van de banenreductie waren nog geen aantallen naar buiten gebracht. Tata Steel telt in Nederland zo'n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen.

Vakbonden hielden al rekening met een groot banenverlies. Zij waren maandag uitgenodigd bij het bedrijf om tekst en uitleg te krijgen. Na afloop van die bijeenkomst reageerden de bonden teleurgesteld omdat Tata Steel daar volgens hen niets concreets gezegd zou hebben.

Tata Steel heeft last van onder meer een zwakkere verkoop van auto's. Ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft zijn weerslag op Europese bedrijven. Verder heeft Tata, net als andere Europese staalproducenten, last van goedkoop staal dat met name uit China komt. Dat wordt in Europa op de markt gedumpt sinds de Verenigde Staten begin vorig jaar invoerheffingen instelden op vrijwel al het Europese staal.