Clicky


Max Verstappen wint GP Brazilië

Max Verstappen wint GP Brazilië
17-11-2019 19:59 | Sport | auteur ANP

SÃO PAULO - Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferrari's. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

De Fransman Pierre Gasly reed in de hectische slotfase naar de tweede plaats. Hij bleef nog net Hamilton voor. De race op circuit Interlagos in São Paulo was de voorlaatste van het jaar.

Genoegdoening was het grote woord na afloop. Vorig jaar reed Verstappen ook het grootste deel van de race aan de leiding, maar doordat achterblijver Esteban Ocon hem van de baan duwde, moest de Limburger de zege alsnog aan Hamilton laten.

Deze keer liep het anders, mede door het grote racetalent van Verstappen en het vakmanschap van zijn team bij de bandenwissels. Tot twee keer toe probeerde Hamilton de kopman van Red Bull van de koppositie te verdringen via een slimme timing van zijn pitstops, maar beide keren reageerde Verstappen met een nagenoeg perfecte bandenwissel.

Bij de eerste, na twintig ronden, ging het nog bijna mis doordat de Poolse coureur Robert Kubica Verstappen bij het uitrijden van de pitstraat hinderde. De Nederlander kwam daardoor achter Hamilton terug op de baan, maar Verstappen vloog in bijna één beweging Kubica, Leclerc en Hamilton voorbij.

Een neutrale fase na 50 ronden bleek cruciaal. De safetycar kwam de baan op na het uitvallen van de Fin Valtteri Bottas (Mercedes). Verstappen nam een gok een maakte een snelle derde pitstop. Hij wist dat hij daardoor weer achter Hamilton kwam te rijden, maar bij de herstart, zo'n tien ronden voor het einde, toonde Verstappen zich weer een grootmeester in het inhalen door zijn bolide voorbij die van Hamilton te manoeuvreren.

De crash tussen de Ferrari's zorgde in de slotronden voor hectische taferelen, maar Verstappen liet zich niet meer van de wijs brengen en stuurde de Red Bull naar zijn achtste en misschien wel mooiste triomf in de Formule 1.